Huomioi nämä seikat, kun siirryt pois öljylämmityksestä

24 marraskuuta, 2021

Harkitsetko vaihtoehtoa öljylämmitykselle? Katso asiantuntijan vinkit onnistuneeseen lämpöjärjestelmäremonttiin.

 

Hyödynnä tuet ja vähennykset

Lämmitysjärjestelmän uusimiseen liittyvät purku- ja asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia kuluja. Lisäksi kannattaa selvittää onko projektiin haettavissa avustusta ARA:lta tai Ely-keskukselta.

“Verovähennyskelpoisen työn osuus esimerkiksi maalämpöprojektissa on suuri. Vuonna 2022 öljylämmityksestä luovuttaessa kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3 500 euroa henkilöltä, ja vähennys on 60 % työn osuudesta. Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä lämpöpumppuja toimittavaan asennusliikkeeseen ja pyytää tarjous lämmitysurakasta. Huolehdi että tarjouksesta selviää työn euromääräinen osuus”, Pasi Ervasti Bosch Termotekniikalta neuvoo.

Pyydä säästölaskelma ja tarjous

Maalämpö vai ilma-vesilämpö?

Maalämpö on ilma-vesilämpöpumppua energiatehokkaampi ratkaisu. Ilma-vesilämpöpumput ovat kuitenkin kehittyneet viime vuosina huomattavasti ja niiden ero maalämpöön on kaventunut.

“Maalämmöllä päästään edullisempiin lämmityskuluihin ja pidempään elinkaareen kuin ilma-vesilämpöpumpulla, mutta investointi on suurempi. Ilma-vesilämpöpumppu saadaan käyttöön pienemmällä alkuinvestoinnilla ja nopeallakin aikataululla, mutta siinä on enemmän ulkoilmalle altistuvia kuluvia osia. Kannattaa miettiä, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä lämpöpumppua valittaessa. Lämpöpumppu on joka tapauksessa aina hyvä valinta”, Pasi Ervasti kiteyttää.

Takuun pituudella on merkitystä

Tärkeä seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota on laitteistolle myönnettävä takuu. Tarjottavia takuita ja turvia lämpöpumppuhankinnalle on erilaisia, ja osassa voi jäädä asiakkaalle maksettavaksi esimerkiksi omavastuuosuus. Asiantunteva asennusliike osaa kertoa takuusta selkeästi.

“Bosch tarjoaa sertifioidun Bosch Lämpömestarin myymälle ja asentamalle lämpöpumpulle erityispitkän 6 vuoden takuun, ja maalämpö- sekä ilma-vesilämpöpumppujen alle 20 kW:n kompressorille peräti 10 vuoden takuun. Kannattaa olla tarkkana lämmitysjärjestelmää hankkiessa, millainen takuu laitteistolle tarjotaan”, Pasi Ervasti toteaa.

Mitä se sitten maksaa?

Turkulainen Topi Jokinen muutti perheineen 1910-luvulla rakennettuun omakotitaloon reilut viisi vuotta sitten. Jo kaupantekovaiheessa oli selvää, että öljylämmityksestä siirrytään pois jollakin aikataululla.

“Harkitsimme aluksi maalämpöä, mutta vakuutuimme uudesta ilmavesilämpötekniikasta. Vältyimme pihan mylläykseltä ja lupahakuprosessilta, ja kun maalämpöreikää ei tarvinnut porata, säästimme lähes 5000 euroa. Meidän talossa hankinnan kokonaishinnaksi tuli noin 16 000 euroa, ja energia-avustuksen jälkeen 12 000 euroa”, Topi Jokinen kertoo.

“Pumppu toimii sähköllä, joten sähkölaskut toki nousivat, mutta sähkö ja remonttilainan lyhennys huomioiden meillä kuluu talon ja käyttöveden lämmitykseen kolmisensataa euroa kuukaudessa. Käytännössä maksamme uuden lämmitysjärjestelmämme käytöstä ja lyhennyksestä saman suuruisen kuukausisumman, jonka käytimme öljylaskun maksamiseen”, Topi Jokinen laskeskelee.

Uuden järjestelmän tuottamalla säästöllä lämpöpumpun lämmityskulu ja järjestelmän takaisinmaksun kuukausierä on saman suuruinen kuin vanha lämmityskulu.

“Eli asiakkaan lompakosta lähtevä rahasumma on täysin sama kuin vanhalla lämmitysjärjestelmällä, mutta käytössäsi on moderni, ekologinen ja helppokäyttöinen lämpöpumppu” sanoo Pasi Ervasti.

Maalämpö | Ilmavesilämpö

Jaa somessa