Lämmittäisitkö talosi samalla energialla, jonka nyt annat harakoille?

5 huhtikuuta, 2019

Meneekö sinulla piipusta yhtä paljon energiaa harakoille, kuin mitä maalämpö kuluttaisi?

Nykyaikainen öljypoltin palaa erittäin hyvällä hyötysuhteella, mutta usein vanha kattila pilaa hyötysuhteen. En muista käyneeni pannuhuoneessa, joka ei muistuttaisi saunaa.

Normaali hyötysuhde öljypolttimelle ja kattilalle on noin 75 %. Tämä tarkoittaa, että ostetusta energiasta 25 % menee piipusta pihalle ja luontokin ”kiittää”.

Tämä 25 % on yleensä aika lähellä sitä energiamäärää, minkä maalämpöpumppu tarvitsee lämmittääkseen saman rakennuksen. Hämmentävää, mutta melkein totta. Tämä ”melkein” tulee kirjoittajan pakosta pysyä todellisuudessa. Totta tuo olisi, jos talossa olisi lattialämmitys. Yleisimmin näissä rakennuksissa on kuitenkin vesikiertoinen patterilämmitys, joka hieman heikentää lämpöpumpun hyötysuhdetta. Harakoille ei siis ihan mene lupaamaani määrää. (Tästä pahoittelut harakoille.)

Itse olen niin työssäni kuin omassa arjessanikin miettinyt, miksi ihmiset yhä siirtävät päätöstä vaihtaa vanha öljykattila lämpöpumppuun? Ainoat selitykset, jotka olen saanut, ovat:

Hyvinhän se toimii ja maksoikin toista tonnia. Kyllä sitä pitää sen edestä käyttääkin.

Ongelmallinen tosiasia on se, että vanhan öljykattilan käyttö maksaa ”extraa” sen ”toista tonnia” joka vuosi.

Toinen, ehkä vielä parempi, kuuluu seuraavasti:

Hankin lämpöpumpun sitten, kun öljyn hinta nousee. Näin säästän paljon enemmän.

Tähän on varmaan parempi todeta, että en kommentoi…

Nyt lämpöpumppuja saa asennettuna erittäin kilpailukykyiseen hintaan. On meinaan ostajan markkinat.

Bosch-tiimi
Bosch-tiimi

Bosch-asiantuntijat ovat laittaneet asiantuntemuksensa yhteen, ja kirjoittavat sinun arkeasi helpottavia blogeja. Lue parhaat vinkit ja kysy lisää, me autamme!

Facebook