Remontoijan muistilista: Lämmitysjärjestelmän vaihto

12 huhtikuuta, 2019

Lämmitysjärjetelmän vaihto on usein haastavaa, mutta oikein valittu järjestelmä palkitsee. Tutustu saneeraajan muistilistaamme ja onnistut lämmitysjärjestelmän vaihdossa varmasti!

Apua lämmitysjärjestelmän valintaan?

Lataa ilmainen opas!

Lämmitysjärjestelmän saneeraajan päätökseen uudesta lämmönlähteestä vaikuttaa pitkälti jo olemassa oleva lämmönjakojärjestelmä. Mikäli käytössä on suorasähkölämmitys ilman vesikiertoista järjestelmää jää järkevimmäksi vaihtoehdoksi liittää rinnalle takka ja ilmalämpöpumppu. Mahdollista on tietenkin vesikiertoisen lämmitysjärjestelmänkin asennus - se on usein vain suuri investointi.

Mikäli vesikiertoinen järjestelmä on käytössä, saneeraajalla on huomattavasti mukavampi tilanne. Järjestelmävaihtoehtoja on useita, mistä valita. Usein kannattaa tutustua vaihtoehtoihin ja miettiä mitkä asiat ovat itselle uudessa järjestelmässä tärkeitä. Oletko valmis huoltamaan järjestelmää säännöllisesti tai tekemään töitä lämmityksen eteen? Kuinka tärkeää sinulle on ekologisuus? Haluatko mahdollisimman pienen kertainvestoinnin vai panostatko mieluummin edullisempiin lämmityskustannuksiin jatkossa? Usein kaikkea ei voi saada - esimerkiksi maalämpöpumppu on erittäin helppo, ekologinen ja edullinen lämmitysmuoto, mutta kertainvestointina se on monia muita järjestelmiä kalliimpi.

Mikäli kaipaat tarkempia vinkkejä lämmitysjärjestelmän valintaan, lataa ja lue sivuiltamme myös lämmitysjärjestelmän valintaopas. Mikäli olet kiinnostunut lämpöpumpuista, kannattaa myös lukea maalämpöpumpun ostajan opas ja/tai ilmavesilämpöpumpun ostajan opas. Niistä löydät tarkempaa tietoa lämpöpumppujärjestelmävalintoihin vaikuttavista tekijöistä.

Lopuksi vielä saneeraajan simppeli muistilista jokaisen remontoijan tueksi:

Tässä lyhyt muistilista asioista, joita saneeraajan on hyvä ottaa huomioon päätöstä tehdessään

  • Selvitä kunnan rakennusvalvontavirastosta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojasi.
  • Suunnittele lämmitykseen käytössä oleva budjetti. Muista, että investoinniltaan edullisin järjestelmä on yleensä kallein käytössä ja päinvastoin kallein edullisin.
  • Mieti tarkkaan, kuinka paljon ja pitkään olet valmis tekemään töitä lämmityksen eteen nyt ja tulevaisuudessa. Tämä ratkaisee, ovatko puulämmitys, pelletti tai stokeri vaihtoehtojasi.
  • Muista hyödyntää kotitalousvähennys ja tarkista kunnalta energiatuen mahdollisuus.
  • Selvitä talon tarkka energiakulutus. Huomioi takan ja ilmalämpöpumpun vaikutus vanhaan energiakulutukseen.
  • Huomioi järjestelmävalinnoissa mahdolliset tulevaisuuden tarpeet.
  • Lämmitysjärjestelmän vaihto vaatii harvoin toimenpiteitä lämmönjakopuolelle. Ellei suorasähkölämmitystä lähdetä muuttamaan vesikiertoiseksi vaikka maalämpöä suunniteltaessa.
  • Pyydä kokonaistarjouksia alan ammattilaiselta liittyen takuuasioihin, vastuunottoon ja oikea mitoitukseen.
  • Suorasähkölämmittäjän paras energiasäästö saavutetaan takalla ja ilmalämpöpumpulla.

Ps. Mietitkö lämpöpumpun hankintaa? Katso alta vinkkejä maalämmön ja ilma-vesilämmön vertailuun!

Katso video
Jäikö sinulla jokin mietityttämään?

Ole meihin yhteydessä ja me tai jälleenmyyjämme autamme mielellämme!

Ota yhteyttä - me autamme!

Bosch-tiimi
Bosch-tiimi

Bosch-asiantuntijat ovat laittaneet asiantuntemuksensa yhteen, ja kirjoittavat sinun arkeasi helpottavia blogeja. Lue parhaat vinkit ja kysy lisää, me autamme!

Facebook