Maalämmön käyttökustannukset - kannattaako maalämmön hankinta korkeilla sähkön hinnoilla? Katso laskelmat

22 elokuuta, 2023

Energiahintojen suuri vaihtelu on herättänyt paljon kysymyksiä maalämpöä harkitsevien keskuudessa. Nousevatko maalämmön käyttökustannukset liian ylös? Maksaako investointi itsensä takaisin, vaikka sähkön hintataso asettuisi pysyvästikin korkealle tasolle? Bosch Home Comfort teki laskelmat öljylämmityksestä luopuvalle kohteelle 25 ja 50 sentin kilowattituntihinnoilla. 

“Moni miettii, perustuuko maalämmön kilpailukyky sähkön alhaiseen hintaan ja kannattaako hankkia maalämpö, jos sähkön hintataso nousee merkittävästi”, Pasi Ervasti Bosch Home Comfortista alustaa.  

Sähkön hinta on vain yksi maalämmön käyttökustannuksiin vaikuttava tekijä. Muita tekijöitä ovat esimerkiksi maalämpöpumpun tyyppi (inverter vai on/off), mitoitus, rakennuksen lämmönjakojärjestelmä, käyttöveden kulutus ja sisälämpötila. 

“Nyrkkisääntönä voi sanoa, että saneerauskohteissa, joissa voidaan hyödyntää olemassaoleva vesikiertoinen patterijärjestelmä, säästetään noin kaksi kolmasosaa vanhaan kulutukseen nähden”, Ervasti sanoo. 

Ervasti laski kollegansa Mikko Rannan kanssa, mikä on maalämpöinvestoinnin takaisinmaksuaika, jos sähkön hinta on 25 tai jopa 50 senttiä kilowattitunnilta. Käytännön esimerkkinä on 145-neliöinen, 1954 rakennettu rintamamiestalo Tampereella. Kohde on aiemmin käyttänyt 3000 litraa lämmitysöljyä vuodessa. 

“Kannattavuuslaskennassa sähkön hinnan lisäksi vaikuttaa siis, mikä lämmitysmuoto aiemmin on talossa ollut käytössä ja minkälainen pumppu hankitaan. Tampereen tapauksessa asiakkaalla oli alunperin öljylämmitys ja kohteeseen järkevin vaihtoehto oli invertterimaalämpöpumppu”, taustoittaa Mikko Ranta.

Laskelmassa on öljyn litrahintana käytetty 1,9 euroa. Laskelmissa käytettiin korotettua kotitalousvähennystä, joka on mahdollista saada, kun luopuu öljystä. Korotettu kotitalousvähennys öljylämmityksestä luopujille on väliaikainen muutos ja se on voimassa vuosina 2022–2027. 

Skenaario 1: Sähkön hinta 50 senttiä, takaisinmaksuaika vajaa 9 vuotta 

Laskelma on siis tehty 25 000 euron inverter-maalämpöpumpun investoinnille, josta vähennetään korotettu kotitalousvähennys. Tällöin maalämpöpumpun hinnaksi jää 18450 euroa.  
Öljylämmityksen kustannukset olisivat 5700 euroa vuodessa. Jos sähkön hinta on huimat 50 senttiä, Boschin laskelmien mukaan pumpun sähkönkulutus maksaisi vuodessa hiukan alle 3600 euroa. 

“Säästöä tulisi yli 2000 euroa vuodessa, jolloin investointi maksaisi itsensä vajaassa yhdeksässä vuodessa takaisin.”


Laskelma 50 sentin kilowattituntihinnalla

Inverter-maalämpöpumpun alkuinvestointi 25 000 €
Kotitalousvähennys 60 % työn osuudesta 6550 €
Maalämpöpumpun lopullinen kustannus: 18 450 €
Vanha energiankulutus 5700 €
Lämpöpumpun sähkön kulutus  3598 €
→ säästö lämpöpumpulla 2012 € / vuosi 

→ Takaisinmaksuaika 8,7 vuotta

Skenaario 2: Sähkön hinta 25 senttiä, takaisinmaksuaika alle 5 vuotta 

Korkeamman sähkön hinnan skenaariossa muut luvut säilyvät samoina, mutta  lämpöpumpun sähkönkulutus maksaisi noin 1800 euroa vuodessa. Tällöin  säästöä kertyisi öljylämmitykseen verrattuna noin 3900 euroa vuodessa. 
“Yllätyimme itsekin, että näinkin korkealla sähkön hinnalla takaisinmaksuajaksi tuli alle 5 vuotta”, sanoo Pasi Ervasti.
Laskelma 25 sentin kilowattituntihinnalla: 
Inverter-maalämpöpumpun alkuinvestointi 25 000 €
Kotitalousvähennys 60 % työn osuudesta 6550 €
Maalämpöpumpun lopullinen kustannus 18 450 €

Vanha energiankulutus 5700 €
Lämpöpumpun sähkön kulutus  1799 €
→ säästö lämpöpumpulla 3901 € / vuosi 

→ Takaisinmaksuaika 4,7 vuotta 


Ervasti korostaa, että kannattavuuslaskelmissa on aina monta muuttujaa, joista sähkön hinta on vain yksi. Laskelmat täytyy tehdä aina kulloisenkin tilanteen mukaan. 

“Vielä vuonna 2021 öljyn hinta oli noin euron litra, joten silloin laskelmien tulos olisi ollut erilainen. Nyt huomattava vaikutus on myös korotetulla kotitalousvähennyksellä, eli tämä laskelma ei päde esimerkiksi kaukolämpökohteille. Jos siirtyminen maalämpöön kiinnostaa, suosittelen lämpimästi olemaan yhteydessä, niin voimme tehdä sinulle ajantasaisen laskelman omilla tiedoillasi”, Ervasti sanoo.  

Pyydä meiltä mitoituslaskelma omaan kotiisi! 

boschmyynti@fi.bosch.com


Kannattaako maalämmön hankinta korkeammilla sähkön hinnoilla? Katso myös video YouTubessa!

 

Tutustu Boschin maalämpöratkaisuihin

Maalämpö | Hiilijalanjälki

Jaa somessa