Maalämmön oikea mitoitus vaatii kokemusta ja asiantuntemusta

22 elokuuta, 2023

Maalämpöjärjestelmä mitoitetaan käyttäjän ja talon tarpeen mukaan. Aina sen määritteleminen ei ole yksiselitteistä. Mitoittamisessa tarvitaan ammattitaidon lisäksi ripaus pelisilmää.

Maalämmön oikea mitoitus vaatii kokemusta ja asiantuntemusta

Olitpa hankkimassa täysin uutta maalämpöjärjestelmää tai uusimassa vanhaa, pohjatyöt on tehtävä hyvin. Muuten kohteeseen saatetaan porata liian lyhyet porakaivot tai teholtaan liian pieni lämpöpumppu. Jos maalämpöjärjestelmä mitoitetaan suunnitteluvaiheessa väärin, niin sen lämmitysteho voi jäädä liian pieneksi, jolloin parhaita säästöjä eli mahdollisimman edullista lämmitystä ei saavuteta.

“Kun ajan asiakkaan pihaan, näen jo suurinpiirtein paljonko kohde kuluttaa energiaa. Jos asiakkaan ilmoittama energiankulutus poikkeaa arviostani, päässä syttyy lamppu ja tiedän, että nyt pitää pöyhiä asiaa hiukan tarkemmin. Koskaan ei suorilta pidä lähteä mitoittamaan järjestelmää asiakkaan antamilla lukemilla”, sanoo Boschin Pasi Ervasti.

Jos talossa on uudet asiakkaat, energiankulutusarvio on tyypillisesti toisen käden tietoa edellisiltä asukkailta. Ervastin mukaan nämä lukemat ovat poikkeuksetta liian pieniä.

“On hyvin inhimillistä arvioida kulutus myydessä alakanttiin: Kun myydään asuntoa niin kohdehan on sitä houkuttelevampi, mitä alhaisempi energiankulutus sillä on. Mikäli vanha kulutus ei ole syystä tai toisesta varmasti tiedossa, on alan ammattilaisilla kokemukseen perustuen mitoituskaavat, joilla saadaan mitoitettua eri ikäisiin ja kokoisiin taloihin oikean tehoinen maalämpöpumppu ja oikean syvyiset energiakaivot”, Ervasti vinkkaa.

“Edelliset asukkaat ovat myös saattaneet pitää esimerkiksi huonelämpötiloja useita asteita korkeammalla tai matalammalla kuin mistä itse pitää. Tämäkin saattaa vaikuttaa mitoituslaskelman tulokseen.”

Kaikki lämmitystavat otettava huomioon

Jos asiakas ilmoittaa talon kulutuksen epäilyttävän alhaiseksi, usein kyse on siitä, ettei päälämmönlähteen rinnalla olevia muita lämmönlähteitä ole huomioitu kulutuslukemaa annettaessa.

“Kun kyselee tarkemmin alhaiselta kuulostavasta energiankulutuksesta, voi käydä ilmi, että talossa poltetaan talvella mottitolkulla puuta tai käytetään ilmalämpöpumppua, tai että osa talosta on vaikka kylmänä. Ammattitaitoinen tekijä osaa selvittää kokonaisuuden ja arvioida kokonaiskulutuksen tällaisten pohjatietojen perusteella”, Ervasti kertoo.

Valtio on avokätisesti tukenut siirtymistä fossiilisesta öljylämmityksestä uusiutuvaan maalämpöön. Öljylämmittäjien kanssa Ervasti on oppinut olemaan erityisen tarkkana. Jos asiakas on sanonut tilaavansa öljyä esimerkiksi 2500 litraa vuodessa, niin asia vaatii vielä tarkennusta.

“Asiakas ei välttämättä hoksaa esimerkiksi tilanneensa viime vuonna öljyn huhtikuussa mutta tänä vuonna jo tammikuussa. Silloin kyseessä on huomattavasti lyhyemmän ajan kuin koko vuoden kulutus eli asiakkaan öljymäärä on kulunut nopeammin kuin hän on nopeasti ajatellen olettanut”, Ervasti huomauttaa.

Huomaa hyötysuhteiden erot

Lämpöpumppuja on asennettu Suomessa 1980-luvulta lähtien ja ensimmäinen lämpöpumppusukupolvi on tullut teknisen käyttöikänsä päähän. 30 vuodessa on pumpusta polvi parantunut: Uusien maalämpöpumppujen hyötysuhde on nyt tyypillisesti 1:4 kun se aiemmin oli 1:3. Mitä tämä tarkoittaa?

“Vanhat lämpöpumput tuottivat yhdellä yksiköllä sähköä kolme yksikköä lämpöä. Uuden sukupolven lämpöpumput tuottavatkin neljä yksikköä lämpöä, eli hyötysuhteet ovat tänä päivänä huomattavasti paremmat”, Ervasti kertoo.

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että vanhat porakaivot ovat uusille pumpuille liian lyhyet eli on riski että kaivot jäähtyvät. Vaihtotilanteissa on hyvä huomioida, että uudessa maalämpöpumpussa on keruupiirin valvonta. Se valvoo, että liian lyhyen energiakaivon keruuliuosta ei päästetä liian kylmäksi, jolloin vältetään mahdollinen energiakaivon jäätyminen.

Muista kasvunvara!

Joskus maalämpöjärjestelmä on perusteltua mitoittaa yläkanttiin. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin kun tontilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta, joka aiotaan käyttää ja hyödyntää aiemmin asennetun maalämpöpumpun lämmitystehoa. Myös jos talossa on kylmänä pidettyjä tiloja kuten ullakkotila tai siipiosa, niin kannattaa varautua siihen että jossain vaiheessa ne mahdollisesti halutaan lämmityksen piiriin.

Summa summarum: Asiantuntemus ja kokemus ovat välttämättömiä, jotta maalämpöjärjestelmä tulee mitoitettua oikein. Jos valitset Boschin maalämpöjärjestelmän, varmista että valtuutettu Lämpömestari mitoittaa ja asentaa sen. Tällöin saat ammattitaitoisen Boschin asennustapoihin koulutetun lämmitysalan ammattilaisen mitoittaman ja asentaman maalämpöjärjestelmän. Lisäksi Lämpömestareiden myymille ja asentamille maalämpöpumpuille myönnämme erikoispitkän kuuden vuoden takuun ja 10 vuoden kompressoritakuun.

Bosch-tiimi
Bosch-tiimi

Bosch-asiantuntijat ovat laittaneet asiantuntemuksensa yhteen, ja kirjoittavat sinun arkeasi helpottavia blogeja. Lue parhaat vinkit ja kysy lisää, me autamme!

Facebook

Pyydä säästölaskelma ja tarjous!

Pyydä nyt!