1
Maalämpö - mitä se on?
Maalämpö on yksi uusiutuvista energiamuodoista, jonka vuoksi maalämmöllä lämmittäminen on ekologista ja edullista. Maalämpö on peräisin auringon säteilystä tai maapallon ytimessä tapahtuvasta radioaktiivisesta hajoamisesta (geoterminen energia). Maalämpö on siis maaperään, kallioihin tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa.
Maalämpö toiminta - kuinka maalämpö toimii?
Auringon säteilyn tuottama lämpö ulottuu Suomessa noin 15 metrin syvyyteen. Geoterminen lämpö tuottaa 200 metrin syvyydessä noin kuuden asteen lämpötilan. Näitä kahta maalämpöä kerätään ja hyödynnetään lämmittämiseen.
Maalämpö saadaan hyödynnettyä lämmitykseen ja käyttöveden lämmittämiseen asentamalla taloon maalämpöjärjestelmä. Lämmön kerääminen tapahtuu keruupiirillä, eli lämpökaivolla, maahan asenettavalla vaakaputkistolla tai vesistöön asennettavalla putkistolla. Näin päästään käsiksi varastoituneeseen lämpöenergiaan, joka siirretään lämpöpumpputekniikalla ekologisesti talon hyötykäyttöön.
2
Maalämpöpumppu lämmönlähteenä
Maalämpöpumppu on modernia teknologiaa. Maalämpöjärjestelmä on helppo, ekologinen, energiatehokas ja toimintavarma lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumpulla lämmitetään sekä käyttövesi että talon lämmönjakojärjestelmä. Toimiakseen maalämpöpumppu tarvitsee vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän. Tällaisia ovat muun muassa patteriverkosto, vesikiertoinen lattialämmitys ja ilmalämmitys.
Helppo
Automatiikka huolehtii lämmityksen säädöstä ja säätöjä tarvitsee muokata vain harvoin. Moderneimmissa pumpuissa on värilliset ja helppokäyttöiset kosketusnäytöt, jolla laitteen säätäminen on helppoa eri tilanteita varten.
Ekologinen
Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joten sillä lämmittäminen on ekologista. Täysin päästötöntä lämmityksestä saadaan, kun järjestelmän käyttämä sähkö ostetaan uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuna.
Toimintavarma
Oikein mitoitettu ja asennettu järjestelmä on erittäin toimintavarma ja pitkäikäinen. Tärkeää on siis ammattitaitoinen asennusliike, joka noudattaa lämpöpumppuvalmistajan asennusohjeita.
Energiatehokas
Parhaimmillaan uusien maalämpöpumppujen SCOP on yli viisi. Se tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla sähköä saadaan parhaimmillaan yli viiden kilowatin edestä lämmitystehoa. Esimerkiksi, jos maalämpöpumpun COP on 5,25, niin se tuottaa parhaimmillaan 5,25 kW:n edestä lämpöenergiaa.
Maalämpöpumpun toiminta
Säästö muihin lämmitysjärjestelmiin verrattuna on sitä parempi mitä matalampaa lämpötilaa lämpöpumppu tuottaa, eli mitä matalampaan lämpötilaan vettä lämmitetään, sitä halvempaa lämmittäminen on. Näin ollen talon lämmittäminen on edullisempaa kuin käyttöveden lämmittäminen, koska käyttövesi on kuumempaa kuin talon lämmitysvesi. Jotta lämpöpumppu toimii parhaalla hyötysuhteella, on moderneissa lämpöpumpuissa sisäänrakennettu vaihtoventtiili. Vaihtoventtiilin avulla varmistetaan paras mahdollinen hyötysuhde ja säästö, sillä se varmistaa, että käyttövettä lämmitetään vain silloin, kun siihen on tarve. Lämmitettävän veden lämpötila määritellään ulkolämpötilan ohjaama ulkolämpötilaan sopivaksi.
Maalämpöjärjestelmä on helppokäyttöinen, koska automatiikka huolehtii tarvittavista lämpötilasäädöistä. Haluttu sisälämpötila-arvo syötetään maalämpöpumpun automatiikkaan, joka huolehtii lämmöntuoton säädöistä. Maalämpöpumpun automatiikka siis säätää lämmönjakoverkon menoveden lämpötilan lämmitysjärjestelmään automaattisesti halutun sisälämpötilan mukaiseksi. Kun käyttöveden tarve ilmenee, lämpöpumppu ryhtyy automaattisesti lämmittämään käyttövettä tarpeen mukaan. Lämpimän käyttöveden riittävyys määritellään tilanteeseen sopivaksi oikean kokoisella käyttövesivaraajalla. Tyypillisesti riittää lämpöpumppuun integroitu n. 180 litran käyttövesivaraaja. Mikäli käyttöveden tarve on normaalia suurempi, asennetaan lämpöpumpun (lämpöpumppu ei sis. varaajaa) rinnalle erillinen 300 litran varaaja. Erittäin suuri käyttöveden tarve täytetään asentamalla maalämpöpumppu, joka pitää sisällään 180 litran varaajan ja rinnalle 300 litran erillisvaraaja.
Keruupiirin, eli maalämpökaivon tai vaakaputkiston, nesteenä käytetään 30% etanoliliuosta. Etanoliliuos kiertää keruupiirissä maalämpöpumppuun integroidun kiertovesipumpun avulla. Kiertäessään keruupiirissä etanoliliuos sitoo itseensä ympäristöstä lämpöä nostaen lämpötilaansa n. 3 astetta. Miten kolme astetta lämmennyt maalämpöneste riittää lämmittämään kokonaisen talon ja vielä käyttövedenkin?
Lämmennyt etanoliliuos höyrystää lämpöpumpun sisäisessä kierrossa olevan kylmäaineen, jonka se kohtaa lämpöpumpun ensimmäisellä levylämmön vaihtimella (höyrystin). Ennen höyrystintä kylmäaine on nesteen muodossa ja sen lämpötila on n. -10 astetta. Höyrystimessä nestemäinen kylmäaine kohtaa lämmenneen maapiirinesteen, jonka lämpötilan vaikutuksesta kylmäaine muuttaa muotoaan nesteestä höyryksi. Höyrystynyt kylmäaine johdetaan kompressorille, jossa kylmäaineen painetta nostetaan, jolloin sen lämpötila nousee noin +100 C lämpötilaan. Lämmennyt ja paineistettu kylmäaine siirretään toiselle levylämmön vaihtimelle (lauhdutin), missä se luovuttaa energiansa joko lämmitys- tai käyttöveteen.
Kun kylmäaineen lämpöenergia luovutetaan veteen, sen lämpötila laskee n. -10 asteeseen ja kylmäaine palautuu takaisin nesteeksi. Kylmäaineen paine alennetaan paisuntaventtiilillä. Lämmönkeruuneste johdetaan uudelleen keruuputkistoon kiertämään. Lämpöpumppu toistaa tätä prosessia. Automatiikka huolehtii, että säädettyä sisälämpötilaa noudatetaan ja lämmintä käyttövettä lämmitetään tarpeen mukaan.
3
Maalämmön hinta
Maalämmön hinnasta puhuttaessa on otettava ennen kaikkea huomioon investoinnin takaisinmaksuaika ja tulevat lämmityskustannukset. Takaisinmaksuaika tarkoittaa aikaa, joka kuluu ennen kuin maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin edullisina lämmityslaskuina. Tämän ajan jälkeen päästään nauttimaan edullisemmista lämmityskustannuksista.
Nykyään maalämpöjärjestelmä voidaan ostaa myös rahoituksella. Usein siis kuukausierä lämmityksessä ei nouse lämmitysremontin yhteydessä, mutta maksut siirtyvät eri kohteeseen. Jos ennen on maksettu lämmityksestä, nyt sama summa maksetaan lämmityksestä ja maalämpöjärjestelmästä yhteensä. Uudiskohteessa on joka tapauksessa asennettava lämmitysjärjestelmä, joten maalämpö lämmitysjärjestelmänä on entistä kannattavampi.
Ohessa on esimerkkinä säästölaskelma, josta voit katso maalämpöpumpulla saavutettavat säästöt ja järjestelmän takaisinmaksuajan. Säästölaskelma on tehty kahdelle eri maalämpöpumpulle: inverter-maalämpöpumpulle ja on/off-maalämpöpumpulle. Säästö vaihtelee hieman kompressorin mukaan.
Taustatiedot kohteesta: Rintamamiestalo Lahdessa, rakennettu vuonna 1953. Vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä on patterit. Talossa asuu neljä henkilöä, eikä siinä ole uima-allasta tai muita erityisen paljon lämmintä vettä tarvitsevia rakenteita. Öljynkulutus talossa on 3 kuutiota vuodessa, eli 3000 litraa. Lämmityskustannukset ovat siis öljykattilalla noin 3000 euroa vuodessa.
Laskelma on tehty vuoden 2019 luvuilla, vuoden 2019 kotitalousvähennys huomioiden.
- Laskelma 1. Maalämpöpumppu inverter-kompressorilla.
Maalämpöremontin investointi noin 20 000 euroa. Kotitalousvähennyksen jälkeen investointi on noin 16 200 euroa.
Maalämmöllä lämmittämisen kulut ovat uudella maalämpöjärjestelmällä noin 904 euroa vuodessa. Säästöä maalämpöpumppu tuo vanhalla järjestelmällä lämmittämiseen verrattuna saadaan siis 2096 euroa vuodessa.
Takaisinmaksuaika inverter-maalämpöpumpulle on siis noin 7,7 vuotta.
- Laskelma 2. Maalämpöpumppu on/off-kompressorilla.
Maalämpöremontin investointi noin 18 000 euroa. Kotitalousvähennyksen jälkeen investointi on noin 14 600 euroa.
Maalämmöllä lämmittämisen kulut ovat uudella maalämpöjärjestelmällä noin 1055 euroa vuodessa. Säästöä maalämpöpumppu tuo vanhalla järjestelmällä lämmittämiseen verrattuna saadaan siis 1945 euroa vuodessa.
Takaisinmaksuaika on/off-maalämpöpumpulle on siis noin 7,5 vuotta.
- Maalämpöpumpun hinta vaikuttaa tässä esimerkissä takaisinmaksuaikaan vain vähän. On/off-kompressorilla varustettu pumppu maksaa itsensä hieman nopeammin takaisin, mutta inverter-kompressorilla varustettu maalämpöpumppu takaa edullisemmat lämmityskustannukset jatkossa.
Maalämpöpumpun hinta
Maalämpöpumpun hintaan vaikuttaa lämpöpumpun kompressorin koko, lämpöpumpun tekniikka (on/off tai inverter) sekä onko lämpöpumppuun integroitu käyttövesivaraaja. Itse laitteen hinta on vain osa koko lämmitysjärjestelmän investointikustannusta. Pelkkä maalämpöpumpun hinta ei siis kerro urakan kokonaiskustannuksista.
Mikäli saneerataan vanhaa lämpöpumppujärjestelmää, voidaan vanha energiakaivo hyödyntää uuden asennettavan maalämpöpumpun kanssa, mikä vähentää saneerauksen kustannuksia. Usein vanha energiakaivo on liian lyhyt modernin ja tehokkaamman maalämpöpumpun tarpeisiin ja vaarana voi olla kaivon jäähtyminen. Jotkut modernit maalämpöpumput pitävät sisällään toiminnon, jolla energiakaivon nesteen lämpötilaa valvotaan. Tämä toiminto mahdollistaa lyhyemmän porakaivon hyödyntämisen uuden lämpöpumpun rinnalla ilman että energiakaivo pääsee jäähtymään liikaa ja pahimmassa tapauksessa jäätymään. Energiakaivosta otetaan kaikki saatavilla oleva lämpö hyödyksi.
Maalämpöpumpun asennushinta
Maalämpöpumpun asennushinta koostuu lämpöpumpun, käyttövesivaraajien, työsäiliön sekä asennusosien asennustyöstä. Uudiskohteissa rakennusurakkaan sisältyvät kaivuutyö sekä keruupiirin vaakaputkistojen läpiviennit, LVI-urakkaan käyttövesikytkentä ja sähköurakkaan sisältyvät sähkötyöt. Nämä uudispuolen rakennusurakkaan sisältyvät työt kuuluvat saneerauspuolella maalämpöpumppu-urakkaan.
Mitkä asiat vaikuttavat asennuksen hintaan?
- Onko käyttövesivaraaja integroitu maalämpöpumppuun vai tarvitaanko erillinen käyttövesivaraaja
-> Useamman laitteen kytkeminen nostaa asennushintaa - Sisältyykö puskurivaraaja (työsäiliö) urakkaan
-> useamman laitteen kytkeminen nostaa asennushintaa - Energiakaivon syvyys tai maapiirin pituus (kaivon poraushinta/kaivuutyö). Esimerkiksi poraushinta energiakaivolla on noin 30 euroa/metri.
- Saneerauspuolella läpiviennit -
> Esim. Paksujen kiviseinien läpivienti vaatii timanttiporausta - Vanhan järjestelmän purku
-> Mitä painavampi öljykattila tai mitä suurempi varaaja on, sitä kalliimpi purkutyö on. - Saneerauspuolella sähkötyön hintaan vaikuttaa kuinka kaukaa sähköjohdotus joudutaan vetämään.
- Mitä lyhyemmät energiakaivon putkivedot ovat talon sisällä, sitä edullisemmaksi asennushinta muodostuu.
Maalämmön hinta avaimet käteen -periaatteella
Maalämpöjärjestelmä hankitaan lähes poikkeuksetta avaimet käteen –periaatteella yhdeltä toimittajalta. Saneerauskohteessa n. 3000 litraa vuodessa kuluttavan talon maalämpöurakan kokonaishinta asettuu (integroidulla varaajalla) noin 17 500 euron paikkeille. Edellä kuvatulla tavalla asennushinta vaihtelee tarvittavien varusteiden ja asennuksien mukaan. Lopulliseen hintaan vaikuttavat muun muassa energia-avustukset ja mahdollisuus kotitalousvähennykseen saneerauskohteissa.
Uudiskohteissa maalämpöurakkaan eivät sisälly kaivuutyö, läpiviennit, sähkötyöt ja käyttövesikytkentä koska ne sisältyvät talonrakennus-, sähkö- ja LVI-urakkaan. Näin ollen maalämpöurakan hinta uudispuolella on tarjouksessa näiltä osin edullisempi kuin saneerauskohteen tarjouksessa.
4
Maalämpö avustukset ja tuet
Maalämpöpumpun hankintaan on saatavia monia erillaisia tukia. Parhaiten niistä tunnettu on kotitalousvähennys.
Kotitalousvähennys
Maalämpöremontin yhteydessä voidaan isosta osasta työtä hyödyntää kotitalousvähennys. Kotitalousvähennystä saadaan vain työn osuudesta. Kotitalousvähennystä voivat hakea pariskunnan molemmat osapuolet, joten kotitalousvähennys on mahdollista saada remonttiin ns. kaksinkertaisesti.
Kotitalousvähennys on vuonna 2019 maksimissaan 2400 euroa per henkilö. Esimerkiksi pariskunta saa jopa 4800 euroa hyötyä kotitalousvähennyksestä lämmitysremontin yhteydessä. Maalämpöremontin hinnasta saadaan
Talousarvioesityksessä on ehdotettu, että vuonna 2020 enimmäismäärä alennetaan 2250 euroon. Tarkista ajantasaiset tiedot kotitalousvähennyksestä verohallinnon sivuilta: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/.
Tuki öljylämmityksestä luopumiseksi
1.6.2020 alkaen tulevista öljylämmityksen vaihtamiskuluista voi saada tukea jopa 4000 euroa. Vaihdettaessa maalämpöön tuki on 4000 euroa. Öljylämmityksen vaihtaminen siis kannattaa nyt! Tukea voi hakea vuoden 2022 loppuun asti. Lue lisää tuesta Tuki öljylämmityksestä luopumiseksi -sivulta.
Energia-avustus
Energia-avustus on nykyisistä valtionavustuksista mahdollisesti monisyisin. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan pientalossa, paritalossa tai ketjutalossa 30%, tai rivi- tai kerrostalossa 20% ympäristöministeriön säätämästä vähimmäistasosta. Voit tutustua energia-avustukseen paremmin Energia-avustus -sivullamme.
5
Maalämpökustannukset - miten maalämmön käyttökustannukset määräytyvät
Maalämpöpumpulla saataviin säästöihin vaikuttavat mm. maalämpöpumpun tyyppi (inverter vai on/off), mitoitus, lämmönjakojärjestelmä, keruupiirien pituus, sisälämpötila ja käyttöveden kulutus. Yhden asteen lämpötilakorotus sisälämpötilassa nostaa energiatarvetta noin 5%.
Saneerauskohteissa, jotka ovat varustettu patterijärjestelmällä saavutettava säästö on n. 2/3 vanhasta kulutuksesta.
Esimerkkejä maalämmön säästöistä:
- 3000 litraa öljyä kuluttavan talon vanhan lämmityslaskun ollessa n. 3000 euroa vuodessa on uusi lämmityslasku n. 1000 euroa.
- 30 000 kWh vuodessa sähköä kuluttava massavaraajan vuosikustannus tippuu 4200 eurosta noin 1400 euroon. Inverter-maalämpöpumpulla on säästö hieman parempi. Lattialämmityksellä varustetuissa taloissa on säästö vielä noin 100 euroa parempi.
Maalämpöpumpussa on aktiivisia, liikkuvia osia: kompressori, kiertovesipumput ja vaihtoventtiili. Kompressori on maalämpöpumpun arvokkain osa. Sen hinta liikkuu noin 2000 euron paikkeilla. Kiertovesipumpun ja vaihtoventtiilin hinnat liikkuvat joissakin satasissa. Mitä pidempi ja kattavampi on tehtaan myöntämä takuu järjestelmälle, sitä pienemmillä huoltokustannuksilla asiakas pärjää tulevaisuudessa.
Maalämpöpumppu ei vaadi käyttäjältään erityisiä huoltotoimenpiteitä. Mikäli hälytyksiä ilmenee, on aina syytä ottaa yhteyttä ammattimaiseen huoltoliikkeeseen. Asiakkaan tehtäväksi jää vain yksilöllinen huonelämpötilan säätö ja mahdollinen korotetun käyttöveden tarpeen asettaminen hetkellisesti korkeamman käyttövedentarpeen vaatiessa.
Mikäli maalämpöjärjestelmä on asennettu tehtaan määrittämillä asennustavoilla, voidaan maalämpöjärjestelmän käyttöiän olettaa olevan vähintään 20 vuotta. Suurin syy lyhyempään käyttöikään on väärät asennus- ja kytkentätavat. Siksi onkin erityisen tärkeää varmistaa lämpöpumpun hankinnan yhteydessä, että asennuksen suorittaa tehtaan valtuuttama asennusliike.
6
Maalämpö asennettuna
Maalämpöjärjestelmän asennus kannattaa sekä uudis- että saneerauskohteessa. Maalämpöjärjestelmän asennus on nopeampi urakka kuin yleisesti ajatellaan, ja asennustyö saadaan yleensä päätökseen jo muutamassa päivässä. Maalämpöpumppuasennuksiin liittyy kuitenkin monia lupa-asioita ja asennuksen tulee suorittaa alan ammattilaisen, jotta varmistutaan oikeellisista asennustavoista. Urakka kannattaakin pääosin ostaa yhdeltä luotettavalta toimittajalta. Näin voidaan helpommin varmistua urakan jouhevasta sujumisesta ja reklamaatiotapauksien hoito on helppoa.
Maalämpöpumpun asennus – Mitä ennen asennusta tulee huomioida?
Ennen maalämpöpumpun hankintaa selvitettäviä asioita:
- Energiakaivon poraamisen esteet
Kunnan rakennusvalvonnan alainen johtokarttavirasto auttaa energiakaivon poraamisen esteistä alueelle ja antaa myöntävän tai kieltävän päätöksen kaivon poraamiselle. Esimerkiksi pohjavesialueelle ei kaivoa voida porata tai vaakaputkituksia tehdä. Tunneli-alueille ei taas kaivoa voida porata mutta vaakaputkitukset ovat mahdolliset, mikäli tontti on tarpeeksi suuri.
- Budjetti ja siihen vaikuttavat tekijät
Varsinkin saneerauskohteessa lämmitysremontti vaatii usein budjetointia. Esimerkiksi 3000 litraa vuodessa öljyä kuluttavan talon lämmitysremontti on keskimäärin noin 17 500 euroa. Palveluita ostettaessa on hyvä muistaa, että niistä saa verotuksessa vähennettävää kotitalousvähennystä. Lisäksi erilaiset energia-avustukset voivat vaikuttaa kokonaisinvestointiin. Maalämpöjärjestelmää varten voidaan usein hankkia myös rahoitus, jolloin investoinnille saadaan takaisinmaksuaikaa. Näin voidaan maalämpöjärjestelmän kertainvestointi saada todella pieneksi ja kuukausikulu pidettyä samana kuin ennen järjestelmän vaihtoa. Huomioi siis budjetoitaessa eri vaihtoehdot investoinnin kattamiseksi!
- Paljonko osaat ja haluat osallistua maalämpöremontin tekemiseen?
Maalämpöjärjestelmän asennusprosessiin voi osallistua itse oman osaamisensa mukaan. Jos osaat ja haluat, voit esimerkiksi purkaa vanhan lämmitysjärjestelmän tai tehdä läpiviennit itse. Huomioi kuitenkin esimerkiksi kotitalousvähennys. Omasta työstä ei kotitalousvähennystä saa, joten ota sekin huomioon oman osallistumisesi kannattavuuden arvioinnissa.
- Toimenpidelupa
Maalämpöjärjestelmän asennukselle on saatava toimenpidelupa. Toimenpidelupa haetaan kunnan rakennusvalvontavirastosta. Toimenpidelupa on helpointa hoitaa maalämpöurakoitsijan kautta, mutta se voidaan myös hakea itse. Toimenpidelupahakemukseen kannattaa liittää johtokarttaviraston lausunto energiakaivon poraamisesta. Toimenpidelupa on voimassa vain tietyn aikaa, joten se on otettava huomioon jos urakan tarkka ajankohta on vielä epäselvä. Maalämpöjärjestelmän toimenpidelupaan tarvitaan myös pääsuunnittelijan tiedot, joka on yleensä maalämpöurakoitsijan edustaja.
- Nykyinen energiankulutus tai uudiskohteessa energiatodistus
Maalämpöpumpun mitoittaminen oikein vaatii tarkat tiedot saneerauskohteen energiankulutuksesta. Esimerkiksi jos vanha järjestelmä on öljykattila, tarkin arvo on vanha öljynkulutus tai jos käytössä on ollut iso yösähkövaraaja liitä mukaan tiedot aikaisemmasta sähkönkulutuksesta. Tarkat tiedot saa tarvittaessa öljy-yhtiöltä tai sähkötoimittajalta. Maalämpöpumpun mitoittamista varten on erittäin tärkeää, että tiedot ovat oikein. Mainitse mitoitusta varten myös, jos sinulla on ollut rinnakkaisia lämmitysmuotoja, kuten takka tai ilmalämpöpumppu. Oikeilla lämmitystiedoilla saadaan maalämpöpumppu mitoitettua oikein.
- Tulevaisuuden muutokset
- Laajennustarpeet: onko tulevaisuudessa mahdollisesti tarvetta rakennuksen lisäosille tai esimerkiksi viileän kellarin tai ullakon lämmitykselle? Ota neliömäärä ylös mitoitusta varten!
- Käyttöveden kulutus: oletko hankkimassa tai luopumassa kylpyammeesta tai onko asujien määrässä tulossa muutoksia? Mainitse nämä mitoituksen taustatiedoiksi, niin ammattilainen osaa mitoittaa sopivan kokoisen käyttövesivaraajan!
- Aurinkoenergia: Haluatko nyt tai tulevaisuudessa kytkeä rinnalle aurinkolämpöjärjestelmän? Mieti etukäteen tarpeesi maalämmön rinnalle!
Maalämpöpumpputarjousta pyydettäessä muistettavat asiat:
- Ilmoita samat tiedot kaikille tarjouksen tekijöille.
Vain näin saat vertailukelpoiset tarjoukset maalämpöpumpuista. Tämä koskee myös tulevaisuuden tarpeita ja muita maalämpöjärjestelmän mitoittamiseen vaikuttavia tekijöitä!
- Mitoitus- ja säästölaskelma tarjouksen liitteeksi
Pyydä mitoitus- ja säästölaskelmat maalämpötarjouksen liitteeksi. Saat tärkeää tietoa tulevista kuluistasi ja pystyt laskemaan takaisinmaksuajan!
- Kysy mitkä asiat eivät sisälly tarjoukseen
Varmista mahdolliset tulevat lisäkulut ja arvio niistä ennen tarjouksen hyväksymistä.
Maalämpöpumpun asennus - miten se tapahtuu ja mitä tulee huomioida?
Maalämpöjärjestelmän asennus alkaa tyypillisesti energiakaivon, vaakaputkiston tai vesistöputkiston asennuksella. Maalämmön hyödyntämiselle ei käytännössä ole muita esteitä kuin riittävän suuri tontti keruupiirien asentamiselle.
Yhden porakaivon poraaminen hoituu tyypillisesti yhden työpäivän aikana. Huomioi porakaivon porauksessa ja maa-asennuksessa kaluston pääseminen porauspaikalle.
Mikäli kyseessä on saneerauskohde, ja vanha järjestelmä on tarkoitus purkaa uuden järjestelmän tieltä, on hyvä varata purkutyölle yksi työpäivä. Purkutyön jälkeen aloitetaan uuden järjestelmän asennus. Asennus pitää sisällään varsinaisen lämpöpumpun, rinnalle mahdollisesti kytkettävän käyttövesivaraajan ja työsäiliön kytkentätyöt sekä järjestelmän sähkökytkennät. Omakotitalokohteissa järjestelmän asennus vie kohteesta riippuen 1-3 työpäivää.
Lämpökatkon pituus on kuitenkin harvoin pidempi kuin yksi työpäivä, usein vain muutaman tunnin pituinen. Tämä mahdollistaa asennukset myös talviaikaan. Erityisesti energiakaivon poraaminen on järkevää talviaikaan, sillä jää- ja lumipeitteen ansiosta vältytään porakaluston jättämiltä painaumilta. Tosin kesäaikaan suoritetusta porauksesta syntyneet painaumat palautuvat nopeasti.
Nyrkkisääntö maalämpöpumpun asennuksen aikataulusta:
- Energiakaivon poraus – 1 työpäivä
- Vanhan lämmitysjärjestelmän purku – 1 työpäivä
- Lämpöpumppuasennus – 1-2 työpäivää
7
Maalämpökaivo, maaputkitus ja vesistöputkitus - keruupiiri on perusta maalämmölle
Keruupiirillä päästään käsiksi maaperään, kallioon tai vesistöön varastoituneeseen lämpöenergiaan. Keruupiirejä on erilaisia: maalämpökaivo, vaakaputkitus ja vesistöasennus. Keruupiirin valintaan vaikuttavat esimerkiksi maaperä ja talon sijainti. Talon koon ja energiatarpeen kasvaessa myös keruupiiri pidentyy. Suurissa kiinteistökohteissa energiakaivojen pituudet saattavat olla useita satoja metrejä ja kaivoja useita kymmeniä. Keruuputkisto tuodaan keruupiiriltä joko suoraan lämmönjakohuoneeseen tai talon edessä asennettavaan hoitokaivoon, josta ne johdetaan lämmönjakohuoneeseen.
Maalämpökaivo
Yleisin lämmönkeruutapa on maalämpökaivo. Maalämpökaivosta puhutaan useilla nimillä, kuten lämpökaivo, energiakaivo ja porakaivo. Maalämpökaivo ei vaadi paljon tilaa ja maalämpökaivo on erittäin helppo huoltaa. Energiakaivon syvyys on keskiverto omakotitalossa n. 150-200 metriä. Maalämpökaivon syvyys riippuu rakennuksen energiantarpeesta. Pituuden määrittää maalämpöurakoitsija laskelman perusteella.
Energiakaivoon asennetaan keruuputkisto, joka kierrättää lämmönkeruunesteen kaivossa. Siirtoputkisto siirtää lämmenneen nesteen lämpökaivolta maalämpöpumpulle ja viilennyt neste palaa siirtoputkea pitkin takaisin lämpökaivoon.
Maalämpökaivon poraus
Maalämpökaivon poraus kannattaa uudiskohteissa tehdä ennen rakennustöiden alkua ja lämmitysremonttikohteissa paikan on oltava sellainen, johon porauskalusto saadaan siirrettyä. Porauspaikka kannattaa sijoittaa teknisen tilan tai pannuhuoneen läheisyyteen, jotta siirtoputkea tarvitaan mahdollisimman vähän. Energiakaivon sijoittamisessa on otettava huomioon myös huollettavuus. Paikan valintaan on olemassa säädöksiä, kuten etäisyys mm. rakennuksiin ja kiinteistön rajoihin. Kunnan rakennusvirasto auttaa energiakaivon paikan määrittelemisessä. Energiakaivon poraaminen onnistuu vuoden ympäri, lukuun ottamatta kovimpia pakkaspäiviä.
Poraamista varten porausyritys tarvitsee asiakkaalta vesipisteen. Yleensä porausyritys tuo vaakaputket energiakaivolta lämmönjakohuoneeseen asti. Keruuputkiston asennuksen jälkeen voidaan aloittaa järjestelmän asentaminen. Joissakin tapauksissa järjestelmä asennetaan ilman keruuputkistoa ja keruuputkisto liitetään järjestelmään myöhemmin.
Energiakaivon porauksessa syntyvä pöly johdetaan letkulla pölykonttiin, josta se edelleen johdetaan veden avulla parhaaksi katsottuun paikkaan kuten pihakaivoon. Pölykontin ansiosta piha säilyy siistinä. Joissakin tapauksissa energiakaivosta tulvivan veden määrä on hallitsematon, jolloin pihalle saattaa muodostua hetkeksi pölyn ja veden muodostamaa lietettä. Sateet huuhtovat nämäkin jäljet ajallaan pois näkyvistä.
Vaakaputkisto ja vesistöasennus
Vaakaputkisto ja vesistöputkisto molemmat asennetaan sulan aikaan. Keskiverto omakotitalo vaatii 400-500 metriä pitkän maaputkiston. Vaakaputkisto ja tai vesistöputkisto voivat tulla kyseeseen joissain tilanteissa, jossa maalämpökaivon poraaminen on kielletty. Tontin koko on usein este vaakaputkiston asentamiselle ja vesistöputkiston asennuksessa talon sijainti ratkaisee.
Vaakaputkisto asennetaan noin metrin syvyyteen ja putkien välit ovat vähintään kaksi metriä toisistaan. Vaakaputkiston asennus vaatii siis paljon tilaa ja kaivuun pinta-ala on suuri. Vaakaputkisto saattaa ajan saatossa aiheuttaa maaperään pientä painaumaa, kun maaperä muotoutuu putkien ympärillä.
8
Maalämmöllä jäähdytys - maaviileä on edullinen ja ekologinen tapa viilentää
Maaviileä on maalämpöjärjestelmän avulla tapahtuma asunnon viilentämistä. Lue, miten viilennys maalämmöllä onnistuu maalämmöllä lämmittämisen lisäksi!
Mitä on maaviileä?
Maaviileää on käytännössä maalämmitysjärjestelmän avulla tapahtuva kiinteistön tai asuintalon viilennys. Maaviileä voidaan asentaa lähes mihin vain kohteeseen, jossa on käytössä maalämpö. Maalämmöllä saadaan siis myös viilennettyä tehokkaasti. Maaviileä tunnetaan myös esimerkiksi nimillä maakylmä, maajäähdytys ja maaviilennys.
Maaviileä on maalämmön tavoin ekologinen viilennystapa, sillä sähköä ei kulu maakylmän hyödyntämisessä kuin murto-osa verrattuna muihin viilennyskeinoihin.
Maakylmän toiminta
Energiakaivon nesteen lämmönsiirto-ominaisuutta hyödynnetään jäähdyttämiseen. Maalämpökaivon nesteen kylmä siirretään siis lämmityskäyttöön ja huoneen lämpö menee nesteen mukana porakaivoon. Tämä parantaa myös lämmityskaudella lämpöpumpulla saatavaa hyötysuhdetta.
Yleisin tapa viilennyksen eli kylmän ilman siirtämiselle on yhtä tai useampaa puhallinkonvektoria käyttäen. Jäähtynyt ilma voidaan siirtää myös IV-kanaviston kautta.
Minkälaisiin kohteisiin maajäähdytys soveltuu?
Maaviileä soveltuu sekä omakotikohteisiin että isojen kiinteistöjen jäähdytykseen. Maakylmä voidaan hyödyntää myös kaikenlaisilla asutusalueilla, toisin kuin esimerkiksi kaukojäähdytys joka vaatii toimiakseen putkivedot.
9
Maalämmön edut ja hyödyt
Maalämmön edut ja hyödyt muihin lämmitysjärjestelmiin verrattuna:
- Ekologisuus: uusiutuva energia on päästötöntä. Myös sähkö, jota maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen voidaan valita ekologisena.
- Edullinen lämmityskustannus: Maalämmöllä lämmittäminen on moneen muuhun lämmitysmuotoon verrattuna edullista. Nykyiset maalämpöpumput on varustettu korkealla hyötysuhteella.
- Helppokäyttöinen: Maalämmön automatiikka osaa pitkälti itse määrittää, paljonko lämpöä tai lämmintä käyttövettä tuotetaan. Halutun lämpötilan asettaminen, lisäkäyttövesi-toiminto tai vaikkapa loma-asetus ovat helposti valittavissa lämpöpumpusta.
- Helppohoitoinen: Maalämpöpumppu ei vaadi vuosihuoltoja tai muita aika-ajoin tehtäviä huoltoja. Ainoastaan vikatilat vaativat hoitoa, mutta ammattimaisella asennuksella ja mitoituksella niitä harvoin tulee.
10
Paras maalämpöpumppu
Millainen maalämpöpumppu on paras?
On vaikea sanoa mikä maalämpöpumppu on paras. Tärkeintä on, että laite soveltuu käyttötarkoitukseesi parhaiten! On kuitenkin hyvä ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat maalämpöpumppua valittaessa:
Maalämpöpumpun SCOP
SCOP on kertoo laitteen vuosihyötysuhteesta. COP on hyötysuhde, mutta SCOP kertoo koko vuoden hyötysuhteesta. Mitä parempi SCOP on, sitä energiatehokkaampi laite on!
Helppokäyttöisyys
Laitteen säätäminen, huolto ja käyttäminen tulee olla helppoa. Nykyisin on usein saatavilla myös etäohjaus-ominaisuuksilla varustettuja maalämpöpumppuja, jotka saattavat helpottaa käyttöä.
Maalämpöpumpun käyttövesikapasiteetti
Varmista, että pumppu tuottaa tarpeeksi vettä omaan tarpeeseesi.
Maalämpöpumpun huolto
Kattava huoltoverkosto takaa, että saat aina laitteesi ongelmatapauksissa huollettua.
Maalämpöpumpun takuu
Takuu maalämpöpumpun asennuksessa on tärkeää. Mitä pidempi ja kattavampi takuu on, sitä pienempi vaara on, että joudut itse maksumieheksi.
Ammattimainen asennus
Tärkeintä maalämpöpumppua valittaessa on kuitenkin oikea mitoitus ja ammattitaitoinen asennus. Valitse siis laitevalmistajan kouluttama ja sertifioima asennusliike.