Maalämpöpumpun asennus - vain oikein asennetusta maalämpöpumpusta saa tehot ja säästöt irti

22 elokuuta, 2023

Painavimmat motiivit maalämmön hankinnalle ovat yleensä hyvän hyötysuhteen tuoma rahan ja energian säästö. Jos maalämpöpumpun asennus ei ole oikein tehty, nämä hyödyt voivat jäädä vajaiksi. Mistä tietää, mikä on pätevä taho maalämmön asennukseen?

Ammattimaisesti suoritettu asennus on yksi tärkeimmistä maalämpöpumpun toiminnan takaavista asioista. Maalämmön asennuksessa ei pärjää alan perusosaamisella, vaan hyvän ammattitaidon lisäksi vaaditaan maalämpölaitteiden valmistaja- ja tuotekohtaista erityisosaamista. 

“Ammattilainen tietää, että maalämmön paras hyötysuhde tehdään pannuhuoneessa oikeilla kytkentätavoilla. Asentaja voi asentaa jonkun tietyn valmistajan pumput erinomaisesti, mutta se ei tarkoita, että hän osaa asentaa kaikkien valmistajien pumput oikein”, toteaa Boschin Pasi Ervasti

Vain oikein suoritettu asennus- ja kytkentätapa varmistaa maalämpöpumpun optimaalisen toiminnan ja asiakkaalle suurimmat säästöt.  Paras lopputulos siis saavutetaan, kun jälleenmyyjäliike on sitoutunut noudattamaan tehtaan määrittelemiä asennustapoja.

Maalämpöpumppujen asennustavat vaihtelevat 

Jokaisella maalämpöpumppuvalmistajalla on omat asennusohjeet, ja asennustavat vaihtelevat pumppumalleittain. Kytkentätavat ovat yksilöllisiä, ja ne riippuvat asiakkaalle räätälöidystä ratkaisusta ja kustakin pumppumallista. Kytkentätavat vaihtelevat tyypillisesti myös saman pumppumallin eri teholuokkien välillä. Ervasti antaa valaisevan esimerkin. 

“Invertterilämpöpumpun 2–6 ja 2–8 kilowatin malleissa ei tarvita ohitusputkea eikä ulkoista kiertovesipumppua, joten lämpö menee lattialämmityksellä suoraan lämmönjakoon. Pykälää suuremmassa 3–12 kW mallissa voidaan mennä myös ilman ulkoista ohitusputkea, mutta jos painehäviö onkin liian suuri, tarvitaan sekä ohitusputki että ulkoinen kiertovesipumppu. Suurimmassa 4–16 kilowatin maalämpöpumpun kanssa taas tarvitaan aina joko puskurivaraaja tai vaihtoehtoisesti ohitusputki ja ulkoinen kiertovesipumppu”, hän havainnollistaa. 

“Nämä ovat asioita, joita ei vaan voi tietää, jos asentajaa ei ole koulutettu ja perehdytetty.”

Lämpömestarin asennukselle erityispitkä takuu 

Kun valitset maalämpöpumpun, on siis todella tärkeää, että asentaja hallitsee nimenomaan valitsemasi pumpun asennustavat kaikkine yksityiskohtineen. 

Boschilla on ympäri Suomen valtuutettuja jälleenmyyjiä, joiden osaamista pidetään ajan tasalla jatkuvalla kouluttamisella. Jos valitsee Boschin maalämpöpumpun, Ervasti suosittelee siis vahvasti ottamaan asentajaksi myös Boschin valtuuttaman jälleenmyyjän eli Bosch Lämpömestarin. 

“Jos paikallinen Lämpömestari tulee asentamaan sinulle Boschin maalämpöpumpun, voit olla varma, että se toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi Bosch antaa Lämpömestarin asentamille maalämpöpumpuille kuuden vuoden takuun ja kymmenen vuoden kompressoritakuun”, Ervasti sanoo. 

Asiantunteva asentaja pystyy myös neuvomaan asiakasta pumpun ja sen automatiikan käytössä. Optimaalisten säästöjen lisäksi maalämmön oikea asennus helpottaa arkea muutenkin. 

“Kun maalämpö on on asianmukaisesti asennettu, asiakas välttää myös vääristä asennuksista johtuvat turhat hälytykset”, Ervasti vinkkaa.

Tutustu Boschin maalämpöratkaisuihin

Maalämpö | Hiilijalanjälki

Jaa somessa