Maalämpö kerros- tai rivitalon lämmitykseen - kannattaako investointi?

25 maaliskuuta, 2020

Hyvä vaihtoehto kiinteistön lämmittäjäksi on energiatehokas ja ekologinen maalämpö. Investointi voi tuntua suurelta, mutta usein se kannattaa!

Maalämpö kerros- tai rivitalon lämmitykseen

Kiinteistön energiankulutus ja kulut koostuvat pääsääntöisesti rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. Lämmitysjärjestelmä valinta onkin yksi suurimmista kiinteistön elinkaaren aikana syntyviin kuluihin vaikuttavista tekijöistä. Olitpa uudisrakentaja tai saneeraaja, kannattaa valintaa harkita tarkkaan, jotta saat mahdollisimman helpon ja kauaskantoisen lämmitysratkaisun. Hyvä vaihtoehto on energiatehokas ja ekologinen maalämpö.

Kannattaako maalämpö-investointi?

Maalämmöllä kiinteistö lämmitetään vaivatta ja edullisesti. Uudiskohteessa maalämpöjärjestelmän hankintahinta on korkeampi kuin esimerkiksi kaukolämmön ja saneerauskohteessa investointi voi tuntua suurelta. Lämmityksestä saatavat säästöt maksavat investoinnin kuitenkin useimmiten takaisin nopeasti – ja lisäksi nostavat kaupan päälle kiinteistön arvoa!

Paljonko säästöä saadaan?

Saneerauskohteessa vaihtamalla öljylämmitysjärjestelmän maalämpöjärjestelmään saadaan lämmityskustannuksissa suuret säästöt. Vaihdon jälkeiset lämmityskustannukset ja vuosittainen säästö lämmityskuluissa on helppo laskea karkeasti jakamalla nykyiset öljylämmityskustannukset kolmella. Öljylasku vaihtuu siis sähkölaskuksi, joka on kolmasosa entisen laskun loppusummasta. Esimerkiksi jos lämmityskustannukset ovat noin 30 000 euroa, ovat maalämmön hankinnan jälkeen jäljelle jäävät lämmityskustannukset 10 000 euroa. Säästöä saataisiin siis lämmityskuluissa noin 20 000 euroa vuodessa. Öljyn hinnan noustessa saadaan säästöä siis jatkuvasti enemmän öljylämmitykseen verrattuna. Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Isoin osa investoinnista ovat yleensä lämpökaivojen poraukset. Oikein mitoitetut lämpökaivot antavat kuitenkin kiinteistölle energiaa

koko sen elinkaaren ajan ja energiaa niistä riittää loputtomiin, joten investointia ei kannata pelätä. Maalämpö vaikuttaa positiivisesti myös kiinteistön arvoon.

ESIMERKKI: SÄÄSTÖLASKELMA

Esimerkkikohteen taustatiedot: Rivitalokiinteistö Raumalla, jonka rakennusvuosi on 1998. Kiinteistön pinta-ala on 1 200 m2 ja asuntoja on 11. Kiinteistössä öljykeskuslämmitys ja lattialämmitys, öljynkulutus 18 500 l/v = 18 500,00 €.

Kiinteistöön asennetaan: Bosch 7000 LW, 48 kW:n maalämpö ja lisäksi 500 litran työsäiliö ja kaksi 500 litran käyttövesivaraajaa.

  • Tehonpeitto 89 %
  • Lämpöpumpun tarvitsema energia 36 930 kWh
  • Lisäenergia (sähkövastus) 240 kWh
  • Lisälämmitys 5,9 kW
  • Laskettu, annettu energia 156 620 kWh
  • Ilmainen energia 119 450 kWh
  • Vuosikulutus 4 088,00 € (sähkön hinta 0,11 €/kWh)

Esimerkkilaskelmassa vuosisäästö on siis 14 412 euroa. Koko järjestelmän takaisinmaksuaika on noin kuusi vuotta. Pyydä oma säästölaskelmasi jättämällä yhteydenottopyyntö osoitteessa www.bosch-climate.fi.

Harkinnassa maalämpöpumppu?

Lataa Ostajan Opas!

Varmista ammattitaitoinen asennus!

Oikealla maalämpöjärjestelmän mitoituksella varmistetaan paras säästö ja järjestelmän toimintavarmuus. Mitoitukseen ja asennukseen on valittava ammattitaitoinen ja luotettava asennusliike.

Esimerkiksi Boschilla asennusliikkeiden ammattimaisuus on varmistettu Kiinteistölämpömestari-ketjun avulla. Kaikki Bosch-kiinteistömaalämpöpumput asentaa Bosch Kiinteistölämpömestari. Bosch Kiinteistölämpömestarit ovat Boschin kouluttamia ja valtuuttamia asennusliikkeitä, jotka tekevät mitoitukset ja asennustyöt ammattitaidolla ja Boschin omien asiantuntijoiden

avustuksella. Lisäksi kaikkiin Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu. Ainoana laitevalmistajana Bosch myös etävalvoo kiinteistökohteensa koko takuuajan.

Bosch-tiimi
Bosch-tiimi

Bosch-asiantuntijat ovat laittaneet asiantuntemuksensa yhteen, ja kirjoittavat sinun arkeasi helpottavia blogeja. Lue parhaat vinkit ja kysy lisää, me autamme!

Facebook