Maalämpö sopii sekä uuteen että vanhaan omakotitaloon - lue asiakastarinat!

23 elokuuta, 2023

Mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa maalämmön omakotitaloon, olipa se uudis- tai saneerauskohde? Monien talonrakentajien lisäksi erityisesti öljylämmittäjät harkitsevat omakotitaloonsa maalämpöä. Lue maalämmön valinneiden omakotitaloasujien tarinat ja katso muistilista siitä, mitä ennen maalämpöön vaihtoa pitää selvittää sekä vinkit tarjouksen tekoon.

miten maalämpö toimii

Maalämpöjärjestelmän asennus omakotitaloon on hyvä vaihtoehto sekä uudis- että saneerauskohteessa. Urakka on nopeampi kuin yleisesti ajatellaan: asennustyö saadaan yleensä päätökseen jo muutamassa päivässä.

Maalämpöpumppuasennuksiin liittyy kuitenkin monia lupa-asioita ja asennuksen tulee suorittaa alan ammattilaisen, jotta varmistutaan oikeista asennustavoista. Urakka kannattaakin ostaa yhdeltä luotettavalta toimittajalta. Näin voidaan helpommin varmistua urakan jouhevasta sujumisesta ja mahdollisissa reklamaatiotapauksissa asioiden hoito on helppoa.

Maalämpö vanhaan omakotitaloon

Hallitusohjelman mukaisesti fossiilisen öljyn lämmityskäytöstä luovutaan Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä. Suomessa on edelleen noin 100 000 öljylämmitteistä omakotitaloa ja monille näistä maalämpö on paras vaihtoehto lämmitysjärjestelmäksi.

Maalämmön käyttöönotto saneerauskohteeseen edellyttää, että omakotitalossa on olemassa vesikiertoinen lämmönjako, kuten patterit, joita voidaan hyödyntää.

Korotettu kotitalousvähennys

Toisin kuin esimerkiksi ilmavesilämpöpumpun kohdalla, maalämpöinvestoinnin hinnasta suuri osa on työkuluja, esimerkiksi lämpökaivon poraus on työkulu. Maalämpöremontin yhteydessä voidaan siis iso osa laskusta vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennystä saadaan vain työn osuudesta, ei laitteistoista.

Tällä hetkellä (2023) öljylämmityksestä luopujia tuetaan kotitalousvähennyksen muodossa erityisen avokätisesti. Jos työn ostaa yritykseltä, työn osuudesta voi vähentää 60 prosenttia normaalin 40 prosentin sijaan. Korotetun kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä ja omavastuu on 100 euroa per henkilö. Korotettua kotitalousvähennystä saa vuoteen 2027 asti.

Kotitalousvähennystä voivat hakea pariskunnan molemmat osapuolet, joten kotitalousvähennys on mahdollista saada remonttiin ns. kaksinkertaisesti, yhteensä 7000 euroa.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä Veroviraston sivuilta.

Asiakastarina: Omakotitalo Porvoossa vaihtoi ilmasto- ja kustannussyistä maalämpöön

Porvoolainen Bjarne Rask ja hänen vaimonsa Kerstin halusivat vaihtaa 1992 rakennetun, öljylämmitteisen omakotitalonsa lämmitysjärjestelmän. Draivereita oli monia: Öljyn hinta ja ilmastokuormitus arveluttivat. Lisäksi Raskin pariskunnalla omakotitalon myyminen oli tulossa lähivuosina ajankohtaiseksi ja he halusivat ennakoida hyvissä ajoin vuotta 2030, kun öljylämmitys kielletään kokonaan.

Lue koko artikkeli

Muistilista: Selvitä nämä asiat ennen maalämpöpumpun hankintaa

Energiakaivon poraamisen esteet

Kunnan rakennusvalvonnan alainen johtokarttavirasto kertoo energiakaivon poraamisen esteistä alueelle ja antaa myöntävän tai kieltävän päätöksen kaivon poraamiselle. Esimerkiksi pohjavesialueelle kaivoa ei voida porata tai vaakaputkituksia tehdä. Tunneli-alueille taas kaivoa ei voida porata mutta vaakaputkitukset ovat mahdollisia, mikäli tontti on tarpeeksi suuri.

Budjetti ja siihen vaikuttavat tekijät

Varsinkin saneerauskohteessa lämmitysremontti vaatii usein budjetointia. Esimerkiksi 3000 litraa vuodessa öljyä kuluttavan talon lämmitysremontti on keskimäärin noin 17 500 euroa. Palveluita ostettaessa on hyvä muistaa, että niistä saa verotuksessa vähennettävää kotitalousvähennystä. Lisäksi erilaiset energia-avustukset voivat vaikuttaa kokonaisinvestointiin.

Maalämpöjärjestelmää varten voidaan usein hankkia myös rahoitus, joka poistaa suuren kertainvestoinnin tarpeen. Näin maalämpöjärjestelmään investoitava kuukausi kulu saadaan pidettyä samana kuin ennen järjestelmän vaihtoa, mutta nyt järjestelmä on uusi ja ekologinen. Huomioi siis budjetoitaessa eri vaihtoehdot investoinnin kattamiseksi. Kannattaa laskea investoinnin takaisinmaksuaika, eli aika jonka jälkeen järjestelmä on maksanut itsensä kokonaan takaisin ja pääset nauttimaan edullisista lämmityskuluista.

Oman työn osuus - paljonko osaat ja haluat osallistua maalämpöprojektin tekemiseen

Maalämpöjärjestelmän asennusprosessiin voi osallistua itse oman osaamisensa mukaan. Jos osaat ja haluat, voit esimerkiksi purkaa omakotitalosi vanhan lämmitysjärjestelmän tai tehdä läpiviennit itse. Huomioi kuitenkin, että omasta työstä ei saa kotitalousvähennystä, joten ota sekin huomioon oman osallistumisesi kannattavuuden arvioinnissa. Muista, kettä tee vain töitä, joita olet pätevä tekemään!

Toimenpidelupa

Maalämpöjärjestelmän asennukselle on saatava toimenpidelupa, jota haetaan kunnan rakennusvalvontavirastosta. Toimenpidelupa on helpointa hoitaa maalämpöurakoitsijan kautta, mutta se voidaan myös hakea itse.

Toimenpidelupahakemukseen kannattaa liittää johtokarttaviraston lausunto energiakaivon poraamisesta. Toimenpidelupa on voimassa vain tietyn aikaa, joten ota tämä huomioon, jos urakan tarkka ajankohta on vielä epäselvä. Maalämpöjärjestelmän toimenpidelupaan tarvitaan myös tieto pääsuunnittelijasta, joka on yleensä maalämpöurakoitsijan edustaja.

Omakotitalon energiankulutus

Maalämpöpumpun mitoittaminen oikein vaatii tarkat tiedot saneerauskohteen energiankulutuksesta. Jos vanha järjestelmä on öljykattila, tarkin arvo on vanha öljynkulutus tai jos käytössä on ollut iso yösähkövaraaja, liitä mukaan tiedot aikaisemmasta sähkönkulutuksesta. Tarkat tiedot saa tarvittaessa öljy-yhtiöltä tai sähkötoimittajalta. Uudiskohteessa energiankulutus arvioidaan energiatodistuksesta.

Maalämpöpumpun mitoittamista varten on erittäin tärkeää, että tiedot ovat oikein. Mainitse mitoitusta varten myös, jos sinulla on ollut rinnakkaisia lämmitysmuotoja, kuten takka tai ilmalämpöpumppu. Oikeilla lämmitystiedoilla saadaan maalämpöpumppu mitoitettua oikein.

Lue lisää maalämmön mitoittamisesta

Tulevaisuuden tarpeet

Mieti energiankulutukseesi vaikuttavia asioita pitkällä tähtäimellä. Käy mielessäsi läpi ainakin nämä asiat:

  • Laajennustarpeet. Onko tulevaisuudessa tarvetta rakennuksen lisäosille tai esimerkiksi viileän kellarin tai ullakon lämmitykselle? Ota neliömäärä ylös mitoitusta varten.
  • Käyttöveden kulutus. Oletko hankkimassa tai luopumassa kylpyammeesta tai onko asujien määrään tulossa muutoksia? Mainitse nämä mitoituksen taustatiedoiksi, niin ammattilainen osaa mitoittaa sopivan kokoisen käyttövesivaraajan.
  • Aurinkoenergia: Haluatko nyt tai tulevaisuudessa kytkeä rinnalle aurinkolämpöjärjestelmän? Mieti etukäteen tarpeesi maalämmön rinnalle.

Vinkkejä maalämpötarjouspyynnön tekemiseen

  • Laita kaikkiin tarjouspyyntöihin samat lähtötiedot
    Vain näin saat vertailukelpoiset tarjoukset maalämpöpumpuista. Tämä koskee myös tulevaisuuden tarpeita ja muita maalämpöjärjestelmän mitoittamiseen vaikuttavia tekijöitä.
  • Pyydä mitoitus- ja säästölaskelmat
    Pyydä mitoitus- ja säästölaskelmat maalämpötarjouksen liitteeksi. Saat tärkeää tietoa tulevista kuluistasi ja pystyt laskemaan takaisinmaksuajan.
  • Kysy, mitkä asiat eivät sisälly tarjoukseen
    Varmista mahdolliset tulevat lisäkulut ja arvio niistä ennen tarjouksen hyväksymistä.

Bosch-tiimi
Bosch-tiimi

Bosch-asiantuntijat ovat laittaneet asiantuntemuksensa yhteen, ja kirjoittavat sinun arkeasi helpottavia blogeja. Lue parhaat vinkit ja kysy lisää, me autamme!

Facebook

Pyydä säästölaskelma ja tarjous!

Pyydä nyt!