Miksi hankkia maalämpö kerros- tai rivitaloon?

16 huhtikuuta, 2019

"Kymmenen vuotta taloa on uskollisesti lämmittänyt kaukolämpö. Lämpöä on riittänyt, eikä käyttöveden kanssa ole ollut ongelmia. Kaukolämmön merkittävä etu öljylämmitykseen on käyttökustannukset, eikä kaukolämpöä tarvitse erikseen tilata säiliöön. Naapuritaloyhtiössä on öljylämmitys, ja hieman hirvittää piipusta tuleva savu. Miettivät kuulemma maalämpöä. Me ei sitä tarvita, sillä meillä on edullinen kaukolämpö. Maalämmön hankintakustannuksilla saa paljon muutakin tarpeellisempaa."

Yllä oleva kuvitteellinen tarina/ajatus on monelle juurtunut takaraivoon. Ajatuksesta ei voi syyttää ketään. Kerros- tai rivitalon lämmitys vain ei ole kovinkaan trendikästä.  Sähköautojen latauspaikat kiinnostavat huomattavasti enemmän, vaikka niistä koituu pelkästään kuluja.

 

Ekologinen lämmitysjärjestelmä

Harva kerrostalon asukas on edes käynyt lämmönjakohuoneessa, saati tietää, mitä talon lämmitys vaatii. Kaukolämpö mielletään edulliseksi lämmitysmuodoksi. Kaukolämmön hinta vaihtelee paikkakunnittain ja hinta voi olla jopa sama öljyn kanssa. Kaukolämmön hinnat ovat nousseet rajusti ja nousupaineita tulevaisuudessa luo kivihiilestä luopuminen. Harvoin ymmärretään maalämmön käyttökustannusten olevan merkittävästi pienemmät kuin kaukolämmöllä.

Kaukolämpötalossa asuvan omatuntoa ei piipusta nouseva savu rasita, koska talon savupiipusta ei tule savua. Kaukolämpölaitos sijaitsee kauempana ja siellä isosta piipusta se savu nousee. ”Poissa silmistä, poissa mielestä” toteutuu tässä hyvin, vaikka ekologisuudesta puhutaan nykypäivänä paljon. Liian usein savun aiheuttaja on kivihiili, joka tuodaan Venäjältä tai jopa Australiasta asti. Maalämpötalon energia taas tulee pääsääntöisesti omasta pihasta, jonne on porattu lämpökaivot. Maalämpöpumppujen kompressorien pyörittäminen vaatii sähköä, mutta se voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla, jolloin talon lämmityksen C02-päästöt ovat 0g.

 

Edullisemmat lämmityskustannukset

Kerrostalon energiankulutus ja kulut koostuvat pääsääntöisesti lämmityksestä. Kaukolämmön kulutukseen ei voi juurikaan vaikuttaa esim. aurinkosähköllä. Maalämpöjärjestelmän kohtuullisia käyttökustannuksia voidaan vielä leikata esim. aurinkosähkö-järjestelmällä.

Maalämpöjärjestelmän hankintahinta on korkeampi kuin kaukolämmön, mutta käyttökustannuksissa saadaan merkittävä säästö. Vaikka energiakustannus olisi sama kuin fossiilisella polttoaineella niin meidän pitää näyttää muille esimerkkiä, miten fossiilisista polttoaineista voi luopua. Maailman ilmasto-ongelmaa me emme Suomessa maalämmöllä pelasta, mutta edelläkävijä ja suunnannäyttäjä muille voimme olla.

Maalämpö

Jaa somessa