Öljystä maalämpöön siirtyminen on merkittävä ilmastoteko

4 lokakuuta, 2022

Omakotitaloasujalle kodin lämmitysjärjestelmän valinta on kenties suurin yksittäinen omaan hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä, niin hyvässä kuin pahassakin. Erityisesti moni öljylämmittäjä harkitsee nyt maalämpöön siirtymistä lämmityskulujen alentamisen lisäksi myös ilmastosyistä.

Oman kodin lämmitysjärjestelmän valinta on monille ollut ennen kaikkea kustannuskysymys, mutta nyt yhä useampi omakotitaloasuja miettii asiaa myös ilmaston näkökulmasta. Tämä pätee erityisesti öljylämmittäjiin, joita on Suomessa vielä yli 100 000.

”Öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on suuri ilmastoteko ja myös taloudellisesti järkevää”, summaa maajohtaja Teemu Korpela Boschilta.

Lämpöenergia maaperästä

Keskimääräinen öljylämmitteinen omakotitalo kuluttaa noin 2500 - 3000 litraa öljyä vuodessa. Jokaisesta litrasta polttoöljyä muodostuu palamistuloksena reilun puolen vesilitran lisäksi noin 2,5 kg hiilidioksidia. Keskimääräinen öljyllä lämmitetty omakotitalo tuottaa hiilidioksidipäästöjä siis noin 6250 - 7500 kiloa vuodessa.

”Kun lämpöenergiasta iso osa otetaankin maaperästä, pienenee suuri fossiilisten polttoaineiden polttamisesta aiheutuva ilmastokuormituskin”, Korpela toteaa.

Ilmastokuormitukseen vaikuttaa merkittävästi myös se, minkälaisen sähkösopimuksen on tehnyt.

”Jos oman hiilijalanjäljen haluaa minimoida, niin kannattaa varmistaa, että kotiin hankittu sähkö on päästötöntä”, Korpela korostaa.

Keskiverto sähkönkulutusta on mahdotonta antaa, sillä jokainen rakennus on erilainen. Tyypillinen maalämpöpumppukohde kuluttaa sähköä noin 7000 kWh vuodessa eli noin kolmasosan energiasta esimerkiksi suorasähkölämmitykseen verrattuna.

Avokätinen kotitalousvähennys öljylämmityksestä luopujille

Öljylämmityksestä luopuminen on tunnistettu myös valtiovallan taholta tärkeäksi vihreän siirtymän toimenpiteeksi. Valtio tukeekin öljylämmityksestä luopujia eri tavoin. Vuoden 2022 alusta heille on tarjolla esimerkiksi korotettu kotitalousvähennys: kahden maksajan taloudessa maalämpöinvestoinneille voi saada verohelpotusta jopa 7000 euroa.

”Kotitalousvähennys on oleellinen juuri maalämmön osalta. Maalämmön asennusprosessi, kuten esimerkiksi lämpökaivon poraus, vaatii enemmän vähennyskelpoista työtä kuin esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun asennus”, Korpela selittää.

Tutustu Boschin maalämpöratkaisuihin

Maalämpö | Hiilijalanjälki

Jaa somessa