Onko ilma-vesilämpöpumpuissa eroja? - 7 vinkkiä valintaan

5 maaliskuuta, 2020

Miten onnistut valitsemaan sinulle parhaan ilma-vesilämpöpumpun lukuisista vaihtoehdoista? Lue vinkit!

Onko ilma-vesilämpöpumpuissa eroja

Olet hankkimassa ilmavesilämpöpumppua. Tarjonta on laaja ja tietotaitoakaan ei lämpöpumpuista ole karttunut riittävästi, jotta varmasti päätyisit parhaaseen vaihtoehtoon. Hankinta on sinulle todennäköisesti ainutkertainen. Selailet internetistä valmistajien markkinointiviestejä ja lupauksia toinen toistaan paremmista teknisistä ominaisuuksista. Myyntimiehet vakuuttavat sinulle ”suu vaahdossa” oman tuotteensa erinomaisuutta. Hinta- ja laatuhaitari on laaja. Mitä enemmän otat asioista selvää, sitä vaikeampaa päätöksen tekeminen tuntuu olevan. Tuskastut ja lopulta valinta tehdään lähes ”arpapelillä”.

Edellä kuvattu on ilmavesilämpöpumppua hankkivan asiakkaan arkea. Pyrimme tällä blogilla kertomaan, minkälaisiin asioihin ilmavesilämpöpumpun hankkijan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta päätös pohjautuu tärkeisiin ja pitkässä juoksussa oikeisiin valintaperusteisiin. Tekemällä oikeita ratkaisuja varmistat lämpöpumpun parhaat säästöt, pitkän elinkaaren ja vältät turhat lämpöpumpun toimintahäiriöt.

Kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin asioihin päätöstä tehdessäsi. Ne takaavat järjestelmän toimintavarmuuteen sekä huolettoman käytön pitkälle tulevaisuuteen.

1. Takuu

Selvitä takuun sisältö seuraavilla kysymyksillä.

  • Takuun kesto?
  • Pitääkö takuu sisällään lämpöpumpun osat, huoltotyöt ja matkakulut?
  • Onko takuu sidottu kotivakuutukseen?
  • Mitä takuuseen ei sisälly?

2. Huoltoverkosto

Onko asennusliikkeen taustalla takuuhuoltoverkosto? Kiire tai tms syy voi estää asennusliikkeen mahdollisuuden huoltaa lämpöpumppua mahdollisessa vikatapauksessa. Ja onhan aina mahdollista, että asennusliike saattaa pahimmassa tapauksessa lopettaa toimintansa. Onko lämpöpumppuvalmistajalla huoltoverkosto, joka tarvittaessa varmistaa lämpöpumpun huollot sujuvasti ja asiantuntevasti?

3. Kondenssiveden hallittu ohjaaminen haluttuun paikkaan

Laadukkaissa ilmavesilämpöpumpuissa sulamisvesi ohjataan hallitusti haluttuun paikkaan. Mistä tunnistat laadukkuuden tässä asiassa? Laadukkaissa järjestelmissä sulamisvesiallas on integroitu jo tehtaan toimesta lämpöpumpun ulkoyksikköön, eikä asennusliikkeen erillisenä asennuksena maatelineeseen.

Toinen tärkeä huomioitava asia on sulamisveden jäätymisen estäminen. Ohjataanko sulamisveden jäätymisen estoa lämpöpumpun automatiikalla, jolloin sähkövastus on päällä ainoastaan sulatustoiminnon aikana. Pahimmillaan sähkövastus on päällä termostaatin ohjaamana aina ulkolämpötilan laskiessa tiettyyn lämpötilaan. Kun jäätymistä ohjataan automatiikalla, ei tapahdu turhaa sähkövastuksen käyttöä ja saavutat parhaan mahdollisen säästön.

4. Ulkoyksikön runkorakenne

Katso video

Ulkoyksikön runko on tyypillisesti pelkkä pelti. Pelti ei tunnetusti toimi parhaana eristeenä, jolloin tekniikka ei ole parhaalla tavalla suojattu Suomen karuilta ilmasto-olosuhteilta. Parhaimmillaan ulkoyksikkö on suojattu laadukkaalla eristeellä. Laadukkaissa järjestelmissä piirikortit ovat koteloituja ja suojassa kosteudelta.

KATSO VIDEOLTA! Esimerkkinä vankasta ja kestävästä runkorakenteesta: Bosch Compress 7000i runkorakenne on EPP:tä eli paisutettua polypropeeniä. 70mm kerros suojaa teknisiä osia tuulelta, tuiskulta ja pakkasilta, jolloin tekniikka on paremmin suojassa haastavilta olosuhteilta, kuin pelkän peltikuoren ympäröimänä. Mikä parasta, EPP-runko tekee ulkoyksiköstä hiljaisen.

5. Inverter kompressori

Laadukkaimmat järjestelmät on varustettu inverter kompressorilla. On/Off kompressori antaa aina täyden tehon ja kuluttaa enemmän energiaa kuin inverter-kompressori. Inverter kompressori sen sijaan antaa tehoa vain tarpeen mukaan, jolloin säästät energiaa ja selvää rahaa.

6. IP-moduuli sisäänrakennettuna

Yhä useampi haluaa ohjata lämpöpumppuaan etänä esimerkiksi puhelimella. Parhaimmissa järjestelmissä etäohjaus on valmiina lämpöpumpun mukana, eikä sen saadakseen tarvitse tehdä lisäinvestointeja.

7. Riittävän suuri sähkövastus

Ilma-vesilämpöpumppujen kompressori lakkaa toimimasta kovimmilla pakkasilla. Tämä tarkoittaa, että lämpöpumppuun integroidun sähkövastuksen on oltava riittävän suuri kattamaan talon huipputehontarve. Pyytämällä lämpöpumpputoimittajalta mitoituslaskelman, näet talosi huipputehontarpeen. Lämpöpumpun sähkövastuksen koon on katettava tuo tarve. Parhaimmissa lämpöpumpuissa sähkövastus on aina integroituna lämpöpumpun sisälle, jolloin erillisiä, laitteen ulkopuolisia, läpivirtausvastuksia ei tarvita.

Esimerkki: Talon huipputehontarve on mitoituslaskelmassa 11kW. Tässä tapauksessa lämpöpumppuun integroidun sähkövastuksen teho on oltava vähintään 11kW.

Kiinnittämällä näihin seitsemään vinkkiin huomiota, varmistat järjestelmän, joka soveltuu oikein asennettuna Suomen haastaviin ilmasto-olosuhteisiin. Hyvä takuu ja huoltoverkosto taas mahdollistavat sinulle huolettomia vuosia uuden lämmitysjärjestelmäsi kanssa!

Pasi Ervasti
Pasi Ervasti

Pasi Ervasti on työskennellyt lämpöpumppujen parissa lähes 20 vuoden ajan. Suurimman osan työurastaan hän on ollut tekemisessä lämpöpumpun hankintapäätöksiä tekevien loppuasiakkaiden kanssa, ja Pasi tunteekin lämpöpumpun hankinnassa mietityttävät asiat erinomaisesti. Pasin sydäntä lähellä on auttaa loppuasiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Pasi toimii tällä hetkellä Bosch Lämpötekniikan myyntipäällikkönä Suomessa.