Lämpöpumpun hinta - Onko maalämpö kallis?

11 lokakuuta, 2019

Uusi auto, keittiöremontti vai jotain muuta - rahoituksen käyttö on tuttua monien hankintojen mahdollistamisessa. Lämmitysremontti rahoituksella on tosin vielä melko tuntematonta. Puhuuko hankintoja tehdessä enemmän tunne kuin järki? 

Oletko kuullut, että joku olisi ostanut auton rahoituksella? Aika moni on, eikö vain? Rahoituksen hyödyntämistä auton hankinnassa pidetään täysin luonnollisena vaihtoehtona, useimmille ainoana sellaisena. Rahoituksen käyttöä ei hävetä. Päinvastoin! Autohankinnan tehtyämme teemme ensimmäisen puhelun parhaalle ystävällemme ja kehumme kuinka kuukausierä ei juurikaan noussut entiseen nähden, vaikka alla komeilee uudenkarhea valkoposkinen Baijerilainen.

Kuinka monta kulkupeliä mahdettaisiin Suomessa vuodessa myydä vähemmän, mikäli asiakkaan tulisi tehdä hankinta puhtaalla käteisellä? Aivan oikein. Myynti sakkaisi ”kuin lehmänhäntä” ja moni autonomistaja köröttelisi parhaat päivänsä nähneellä liikkumavälineellä. Muuksihan sitä ei enää voisi kutsuakaan.

Autoa hankittaessa heitämme talousaivomme ”narikkaan”. Tiukkaakin tiukempi excel- ja laskutaitoinen insinööri menettää taloudellisen itsekurinsa autoa hankkiessaan. Vaikka tiedämme uutena ostamamme auton hinnan tippuvan kahtena ensimmäisenä vuonna n. 10 000€ / vuosi, niin tieto ei hidasta hankintapäätöstä. Silmät kiinni ja ääntä kohti. Vaikka exel- rivit näyttävät hankinnalle pitkää miinusta, kaivaa insinööri sielunsa syövereistä itselleen järkiperusteen tunnetasolla tehdylle hankinnalle:

 

”Eihän tuo ole kuin 380 euroa kuukaudessa!”

”Kerranhan täällä eletään!”

”Elämästä tulee nauttia!”

 

Loppujen lopuksi posteljoonilla on täysi työ saada osamaksuhaitaria mahtumaan kerralla postilaatikosta. Ensimmäisen kerran uuden auton omistaja havahtuu tunnetasolla tekemäänsä päätökseen, kun näkee osamaksurivit rahoitusyhtiön maksusuunnitelmassa. Tuo ajatus kuitenkin työnnetään nopeasti pois mielestä kummittelemasta. Katse sälekaihtimien välistä pihalla nököttävään tuliterään menopeliin hukuttaa moiset ajatukset äkkiä pois mielestä.

Maalämpöä hankkivalle ostos onkin toista maata. Auton hankkija menettää silkkaa käteistä sellaista tahtia, että auton arvo putoaa nopeammin kuin omistaja ehtii sitä maksaa. Maalämpöpumpun hankkija voi sen sijaan hymyillä leveää dollarihymyä. Hankinta tuottaa siinä määrin säästöä vanhaan öljy- tai sähkölämmitykseen nähden, että uusi sähkölasku ja rahoituskulu ovat saman suuruisia kuin vanha lämmityskulu. Kuulit aivan oikein. Uusi lämmityskulu ja rahoituskulu ovat yhtä suuret kuin vanha lämmityskulu. Voit siis hankkia taloasi arvoa nostattavan modernin maalämpöjärjestelmän vanhaan öljy- tai sähkölaskuusi kuluvalla summalla. Hankinnan tehtyäsi taloudellisessa tilanteessasi ei siis tapahdu minkäänlaista muutosta. Lompakostasi ei lähde yhtään enemmän rahaa, kuin vanhan järjestelmäsi kanssa. Elämä jatkuu taloudellisesti samanlaisena kuin tähänkin asti. Kun aikaisemmin raha meni öljy-yhtiölle, nyt se menee saman suuruisena vihreää energiaa tuottavalle sähköyhtiölle ja rahoitusyhtiölle.

Videolta voit katsoa Bosch-asiantuntijoiden ajatuksia aiheesta:

HubSpot Video

Rahoitus on yksinkertaisesti järkevin tapa hankkia lämpöpumppu tänä päivänä.

Bosch Lämpömestarit tarjoavat Lämpömestarirahoitusta. Lue lisää rahoituksesta täältä!

Maalämpö

Jaa somessa