Paljonko maalämpö maksaa?

21 tammikuuta, 2019

Paljonko maalämpö todellisuudessa maksaa ja onko yleinen hintamielikuva maalämmöstä oikea?

Maalämpö on edullisin omakotitalon ja kiinteistön lämmitystapa. Investointina se ei ole edullisin, mutta suuren säästönsä ansiosta usein taloudellisesti kannattavin lämmitystapa. Mielikuvat maalämmön hinnasta poikkeavat usein todellisuudesta ja investointi on usein mielikuvaa pienempi. Mielikuvat perustuvat usein mutu-tietoon eikä niissä ole huomioitu kotitalousvähennyksen vaikutusta kokonaiskustannukseen.

Kokemukseni mukaan maalämmön hinta arvioidaan useimmiten 20 000 euron suuruiseksi. Keskimäärin tämä arvio on liian korkea. Uskon vahvasti, että liian korkea hintamielikuva on suuri este maalämmön suosion kasvulle. Mielikuvat ovat muuttuneet asiakkaiden mielessä todellisuudeksi, ja maalämpöä ei sen vuoksi usein oteta vertailuun mukaan uutta lämmitysmuotoa harkittaessa. Tämä on harmi, sillä keskustellessani maalämmön hankkineiden asiakkaiden kanssa, saan pääsääntöisesti positiivista palautetta. Maalämmön lämmityskustannukset yllättävät asiakkaani positiivisesti kerta toisensa jälkeen. Hankintavaiheessa läpikäytyjä mitoitus- ja säästölaskelmien tuloksia ei pidetty edullisuutensa vuoksi uskottavina. Kun liian positiiviseksi mielletty säästölaskelma realisoituu edullisen lämmityslaskun muodossa, maalämmön hankkija yllättyy positiivisesti. Hyvä niin!

Alla olevalla esimerkillä pyrimme avaamaan maalämpöinvestoinnin todellisia kustannuksia. Esimerkkikohteena on vanha öljylämmitteinen omakotitalo, jonka lämmönjakojärjestelmänä on patteriverkosto. Öljykattila on tarkoitus vaihtaa maalämpöpumppuun. Lämmönjakojärjestelmänä toimii jatkossakin vanha, jo olemassa oleva patteriverkosto.

Esimerkkitapauksessamme vertaillaan kahden eri maalämpöpumpputyyppiä. Vaihtoehdot ovat perinteinen on/off kompressorilla varustettu maalämpöpumppu sekä inverter-kompressorilla varustettu maalämpöpumppu. Inverter-kompressori säätää tehoa tarpeen mukaan, kun taas on/off-kompressori käy täydellä teholla, tai on pois päältä.

Katso video
Maalämmön hinta: esimerkki
Esimerkkikohteen lähtötiedot

  • Talo: 70-luvulla rakennettu omakotitalo
  • Vanha lämmitysmuoto: Öljykattila
  • Kulutus: 3m3 öljy / Energiantarve 25400kWh
  • Sähkön hinta: 13snt/kWh
  • lämmityskustannukset: 2700 €/v

Laskelma sisältää: maalämpöpumppu, puskurivaraaja (100l), porakaivo, kaivuutyö, läpiviennit, putkitukset, vanhan järjestelmän purku, sähkötyöt, kytkennät ja käyttöönotto-opastus. Laskelmat ovat ammattilaisten tekemiä arvioita.

Vaihtoehto 1: 7kW maalämpöpumppu integroidulla lämminvesivaraajalla

  • Invastointi ennen kotitalousvähennystä 17600 euroa

Investointi kotitalousvähennyksen jälkeen 14 280 euroa

  • Lämpöpumpun tarvitsema energia: 7890 kWh
  • Lisäenergia: 220 kWh
  • Kulutus yhteensä: 8110 kWh

Uuden järjestelmän vuosittaiset kulut yhteensä 1055 euroa

Säästö: 2700€ - 1055€ = 1645€ / v

Vaihtoehto 2: 3-12kW inverter maalämpöpumppu integroidulla lämminvesivaraajalla

  • INVESTOINTI: 19 000€

Investointi kotitalousvähennyksen jälkeen 15 400 euroa.

  • Lämpöpumpun tarvitsema energia: 7130 kWh
  • Lisäenergia: 0 kWh
  • Kulutus yhteensä: 7130 kWh

Uuden järjestelmän vuosittaiset kulut yhteensä 927 euroa

Säästö: 2700€ - 927€ = 1773€ / v

Mahdolliset tarvittavat lisäinvestoinnit (kotitalousvähennystä ei huomioitu):

  1. Yösähkövaraaja: Perus öljykattilan purkutyö n. 500 - 600 euroa. Yösähkövaraajan purkutyö n. 1200 euroa (3m3 varaaja)
  2. Erillinen käyttövesivaraaja: Iso käyttöveden tarve (amme yms.) lisää käyttöveden tarvetta merkittävästi, jolloin integroitu lämminvesivaraaja ei välttämättä ole riittävä. Kustannusnousu erillisellä varaajalla asennettuna on n. 1200 euroa.
  3. Asbestipurku: Purkuhintaan vaikuttaa purettavan asbestin määrä ja laatu. Pyydä purkuhinta paikalliselta asbestiurakoitsijalta.
  4. Öljynkulutuksen ollessa suurempi kuin esimerkkikohteessamme, varustetaan talo isommalla lämpöpumpulla ja syvemmällä energiakaivolla. Hintaero 3,5m3 öljynkulutuksella olevaan taloon on n. 1000 – 1500 euroa.
Loppupäätelmä:

Maalämpöpumpun hinta keskikokoiseen omakotitaloon on keskimäärin 15 000 euroa kun kotitalousvähennyksen veroetu on huomioitu. Ottaen huomioon maalämmön erittäin edullisen lämmityskustannuksen ja nostavan vaikutuksen talon arvoon, kannattaa maalämpö ottaa mukaan vertailuun uutta lämmitysjärjestelmää harkittaessa. Lämmityskustannukset ovat asumisen suurin yksittäinen menoerä, ja sähkön sekä öljyn hinta nousee jatkuvasti. Maalämmön kannattavuus paranee siten vuosi vuodelta. Maalämpö on edullisuuden lisäksi ekologista ja uusiutuvaa energiaa, ja siten erinomainen arkipäivän ekoteko. Alta pääset lataamaan maalämpöpumpun ostajan oppaan, jonka olemme kirjoittaneet avuksi sinulle maalämpöpumpun ostamiseen.

Mietitkö maalämpöpumpun hankintaa? Lataa oppaamme, jotta onnistut valinnassa.

Lataa opas tästä!

Pasi Ervasti
Pasi Ervasti

Pasi Ervasti on työskennellyt lämpöpumppujen parissa lähes 20 vuoden ajan. Suurimman osan työurastaan hän on ollut tekemisessä lämpöpumpun hankintapäätöksiä tekevien loppuasiakkaiden kanssa, ja Pasi tunteekin lämpöpumpun hankinnassa mietityttävät asiat erinomaisesti. Pasin sydäntä lähellä on auttaa loppuasiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Pasi toimii tällä hetkellä Bosch Lämpötekniikan myyntipäällikkönä Suomessa.