Paljonko maalämpö pienentää hiilijalanjälkeä – oikeasti?

4 lokakuuta, 2022

On helppoa väittää, että maalämpö on ekologisempi vaihtoehto öljylämmitykselle, mutta minkä suuruinen ympäristövaikutus oikeasti on? Laskimme minkälainen vaikutus öljylämmityksestä maalämpöön siirtymisellä on asumisen hiilijalanjälkeen.

Esimerkkitalomme on asuinpinta-alaltaan 165 neliömetriä, mikä vastaa melko tarkasti suomalaisen omakotitalon keskiarvoa. Käytämme oletuksena, että esimerkkitalossamme kuluu lämmitykseen 3000 litraa öljyä vuodessa.

Lämmitysöljyä poltettaessa jokainen tuotettu megawattitunti tuottaa 252,7 kilogrammaa hiilidioksidia. Motivan tilastojen mukaan sähkön tuotannossa vastaava lukema on 89 kilogrammaa. Kyseinen lukema on keskiarvo kaikista sähköntuotantomuodoista.

Lähes 50 000 km autoilua tai yli 450 kg lihaa

Esimerkkitalon kohdalla öljyä kuluu 3000 litraa vuodessa, ja siirryttäessä maalämpöön, laitteiston käyttämä laskennallinen sähkön määrä vuodessa on 6640 kWh. Hiilidioksidikiloiksi muutettuna öljylämmityksen hiilijalanjälki on 7581 kg/vuosi, kun taas maalämmön 591 kg/vuosi.

Maalämpö vähentää esimerkkitapauksessamme 6990 kg hiilidioksidipäästöjä vuotta kohden. Määrä vastaa 47 518 kilometrin ajoa keskipäästöisellä henkilöautolla tai 466 naudanlihakilon tuotantoa.

Kiistattomat ympäristövaikutukset

Maalämmön hiilijalanjälkeen vaikuttaa luonnollisesti se, miten kulutettu sähkö on tuotettu. Toinen merkittävä seikka on säätila. Leutona talvena pumppu joutuu työskentelemään vähemmän kuin kireänä pakkastalvena. Lisäksi lämpimän käyttöveden kulutus vaikuttaa siihen, paljonko pumppua joudutaan pyörittämään.

Laskelmissa on käytetty keskimääräisiä lukuja, ja vaihtelua todellisessa käytössä esiintyy varmasti. Mutta varmaa on myös se, että mikäli haluaa pienentää asumisensa hiilijalanjälkeä, öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on siihen tehokas tapa.

Haluatko laskelman siitä, paljonko voit pienentää omaa asumisen hiilijalanjälkeäsi siirtymällä öljylämmityksestä maalämpöön tai ilma-vesilämpöön? Ota yhteyttä lähimpään Bosch Lämpömestariisi: saat laskelman maksuttoman arviokäynnin yhteydessä. Käynti ei velvoita sinua tilaukseen.

Löydä oma jälleenmyyjäsi >>

Maalämpö | Hiilijalanjälki

Jaa somessa