Viisi vinkkiä: Turvaa kesäasuntosi

13 huhtikuuta, 2019

Kesämökkien varustelutaso on noussut, ja sen myötä myös niihin kohdistuvat varkaudet ovat lisääntyneet. Mökkiläisille huoli siitä, onko kakkoskoti varmasti turvassa tunkeilijoilta, onkin tuttu tunne. Rauhalliset yöunet saa kuitenkin melko helposti lukitusta, valaistusta ja valvontalaitteita parantamalla sekä muutaman käytännön seikan muistamalla. Turvaa kesäkotisi BT:n ohjein!

1) Ennaltaehkäise valaistuksella
Riittävän tehokkaat hämärä- tai liiketunnistimilla toimivat ulkovalot tuovat turvallisuuden tunnetta pihapiiriin ja toimivat varkaille hyvänä pelotteena.

2) Lukitse huolella
Mökki kannattaa suojata takalukittavalla käyttölukolla sekä erillisellä varmuuslukolla. Puomi mökkitiellä estää varkailta pääsyn autolla mökin pihaan. Ikkunaluukut ovat hyvä lisä ikkunoiden suojaksi.

3) Valvontakamera mökille, kuva kännykkään
Tehokkaat, mutta pienikokoiset valvontakamerat ovat oiva lisä kesämökin turvavarustukseen. WLAN-yhteydellä varustettu kamera käynnistää tallennuksen, tekee hälytyksen ja lähettää haluttaessa myös kuvan sähköpostiin tai kännykkään liikettä tai ääntä havaitessaan.

”Älykkäät kamerat käynnistyvät myös, jos alueella oleskelee liian pitkään ja pystyvät kuvaamaan jopa pilkkopimeässä. Mihin tahansa laitteeseen sitten päätyykin, kannattaa varmistaa, että se on vakuutusyhtiöiden hyväksymä”, muistuttaa ST:n toimialajohtaja Pekka Lakkonen.

4) Hyödynnä naapuriapu tai palkkaa mökkitalkkari
Naapurit ovat erinomainen apu mökin silmälläpidossa. Sovi naapurin kanssa, että hän käy aika-ajoin pihapiirissä ja poimii esimerkiksi postit näkyvistä. Käynneistä jää liikkumisen jälkiä ja paikka näyttää asutulta. Jotkut kunnat tarjoavat myös niin kutsuttua mökkitalkkaripalvelua ja hoitavat sopimuksesta paitsi tarkistuskäyntejä myös muita pieniä mökin huoltotöitä.

5) Jätä asutun näköiseksi
Jätä mökki asutun näköiseksi lähtiessäsi. Ikkunaverhot kannattaa jättää auki ja arvotavarat piilottaa näkyvistä. Myös pihapiirissä käyvä, puhelimen avulla etäohjauksella käynnistyvä robottiruohonleikkuri antaa asutun vaikutelman.

Muista myös tämä: Jos vahinko on kaikesta huolimatta sattunut ja mökillä on käynyt varkaita, on tärkeää käydä paikan päällä ja ilmoittaa vakuutusyhtiölle ilkivallan aiheuttamat vahingot mahdollisimman pian. Muuten korvauksia saatetaan ilkivallan osalta alentaa.

Jaa somessa