Vinkit sujuvaan kesänviettoon!

13 huhtikuuta, 2019

Suomessa on noin puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Kaiken kaikkiaan omilla, suvun ja tuttavien omistamilla tai vuokratuilla mökeillä aikaansa viettää vuosittain noin puolet suomalaisista. Robert Bosch Oy kokosi katsauksen vallitseviin kesäasumisen trendeihin ja vinkit sujuvaan kesän viettoon. Entä tiesitkö, miten matkantekosi turvallisuutta valvotaan?

Autoile sujuvasti – muista ilmastointilaitteiden huolto 


Kun autoja pakataan kesälomille, on syytä varmistaa, ettei matka pysähdy alkuunsa. Ainakin ennen pidempää lomareissua kannattaa tehdä auton kunnon yleistarkastus. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa ilmastointilaitteisiin.

”Moni unohtaa ilmastointilaitteiden huollon. Huolto olisi kuitenkin syytä tehdä joka toinen vuosi. Ilmastoinnin pelatessa matkanteko sujuu paljon mukavammin”, sanoo myyntipäällikkö Aarne Reiman Boschilta. Auton voi huoltaa muun muassa Bosch Car Service -korjaamoissa, joita löytyy peräti 75 kpl ympäri maata.Turvaa kesäasuntosi


Kesäasuntoihin tehdään tuhansia murtoja vuosittain. Suurimpana syynä murtojen lisääntymiseen on mökkien varustetason paraneminen. Tänä päivänä mökin suojaaminen on onneksi helpompaa kuin koskaan.

”Olemme tuoneet markkinoille uudet langattomat, sisäänrakennetulla liiketunnistimella ja valaisimella varustetut kamerat, jotka soveltuvat erinomaisesti mökkikäyttöön. Riittää, että mökki on sähkönjakelun piirissä ja että sinne saa langattoman yhteyden”, kertoo toimialajohtaja Pekka Lakkonen Boschilta. ”Kamerat myös mittaavat käytettävissä olevan ”kaistaleveyden” ja lähettävät pätkimätöntä live-kuvaa huonojenkin yhteyksien takaa. Kameraan tallentuva kuva on sen sijaan erittäin laadukasta. Käyttäjä saa myös tallennettua laadukkaan pysäytyskuvan vaikkapa kännykkäänsä.”


Muista huoltaa maalipinnat


Mökkien varustelutaso nousee kaiken aikaa ja yhä useammin mökki toimii myös ns. kakkosasuntona. Nykyään uusista mökeistä peräti 58 % rakennetaan talviasuttaviksi*. Trendi on kasvussa muun muassa siksi, että suuret ikäluokat valmistautuvat eläkepäiviinsä ja moni haluaa viettää mökillä yhä pidempiä aikoja.

Kesäasunnon huolellinen hoito on sijoitus tulevaan. Talon maalipinnat, laiturit ja terassit kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Tämä sujuu kätevästi esimerkiksi maaliruiskulla, jolla pintojen käsittely sujuu helposti ja mukavasti.

”Boschin PFS 5000 E -maaliruiskulla saa paitsi maalattua talon seinät myös öljyttyä laiturit ja terassit sekä käsiteltyä veneen pohjan. Myös punamullan levittäminen sujuu ruiskulla helposti. Tehokas laite muuntuu kaikkiin käyttötarkoituksiin vain vakiovarusteena tulevia suuttimia vaihtamalla ja ruiskutukseen käytettävää ilmamäärää säätämällä”, kertoo Boschin sähkötyökalujen markkinointipäällikkö Pasi Kivimaa. ”Maaliruiskujen käyttö ja kysyntä ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Nykyiset mallit ovat varsin kehittyneitä; ruisku muuntuu käyttöön kuin käyttöön ja säästää sekä aikaa että rahaa perinteisiin menetelmiin verrattuna.”Lämmitä ja jäähdytä järkevästi – ja etäohjaa älypuhelimella

 


Suomen kesäasunnot lämpiävät varsinkin kesäaikaan ensisijaisesti puulla ja talven peruslämpö hoidetaan sähkölämmityksenä. Näiden rinnalle yhteiskäyttöön ovat viime vuosina tulleet myös ilmalämpöpumput. Yli 70 % mökeistä on sähkönjakelun piirissä ja joka kymmenennessä mökissä sähkön tuotannosta huolehtii aggregaatti, aurinkopaneeli tai pientuulivoimala.

”Lämpöpumppuja asennetaan nykyään sekä vakituisiin asuntoihin että kesämökeille. Vakituisessa asumisessa maalämpö maksaa itsensä nopeasti takaisin. Sen sijaan kesämökille valitaan usein maalämpöpumppua tai ilma-vesilämpöpumppua edullisempi ilmalämpöpumppu; pumpun tuottaman lämmön avulla kesämökkikausi pitenee mukavasti ja kesähelteillä sitä voi puolestaan käyttää mökin viilentämiseen”, kertoo Mikael Less Boschilta.

”Sen lisäksi, että kesämökki lämpiää edullisesti ilmalämpöpumpun avulla, pumppu toimii erinomaisesti myös mökin peruslämmön ylläpitoon. Pumput on varustettu niin sanotulla mökkitoiminnolla, joka pitää tilassa peruslämpöä säästä riippumatta. Lämpötilaa voi nostaa ja laskea älypuhelinsovelluksen avulla etäohjauksella.”


Maukkaasti mökillä


Suomalaiset ovat yhä innostuneempia kotikokkeja, ja tämä näkyy keittiön pienlaitteiden suosion kasvussa – myös mökeillä.

”Mökkikeittiö on usein varsin kompakti, joten erilaiset yhdistelmälaitteet ovat suosittuja. Yksi hittituotteistamme on MSM67170-sauvasekoitin, joka muuntuu myös minileikkuriksi, pallovispiläksi ja jäänmurskaimeksi. Laitteella voi valmistaa helposti vaikkapa omatekoista pestoa tuoreesta basilikasta, kermavaahtoa oman maan mansikoille ja jäämurskaa kesäjuomaan, eikä mökille tarvita valtavaa laitevalikoimaa”, Bosch-kodinkoneosastolta kerrotaan.

”Isoissa keittiökoneissa ja imureissa ympäristöystävällisyys on yhä kasvava trendi. Kuluttajat haluavat energiatehokkaita kodinkoneita sen sijaan, että valittaisiin halvin mahdollinen laite. Energiatehokkuus pienentää ympäristökuormituksen lisäksi myös sähkölaskua. Bosch-innovaatio tällä saralla on esimerkiksi astianpesukone, jossa on Zeolite-kuivaus. Koneen energiankulutus pienenee ja astiat tulevat täysin kuiviksi, koska zeoliitti-kuulat muuttavat koneessa olevan kosteuden lämmöksi.”


Sujuvaa liikennettä


Bosch on mukana suomalaisten elämässä myös näkymättömästi. Yhtiön turvatekniikkaa löytyy niin maanteiltä kuin lentokentiltäkin. Esimerkiksi Helsinki – Turku E18 moottoritiellä kesämökkimatkoja turvaa 148 Boschin kameraa, ja sen tunnelit on varustettu Boschin äänievakuointijärjestelmillä. Bosch Rexrothin tekniikkaa ja komponentteja löytyy niinikään lossien keularamppien sekä joet ylittävien nostosiltojen nostomekaniikasta.

Liikennettä valvotaan myös sisävesillä. Esimerkiksi Saimaan ja Pielisen kanavia ja kaikkia miehittämättömiä sulkuja valvotaan Boschin kameroilla, ja sulut avataan ja suljetaan etäyhteyden takaa keskusvalvomoista. Suluille saadaan myös ääniyhteys tarvittaessa.

”Valvontalaitteiden avulla voidaan varmistaa, että vene on oikealla sululla ja että sulku voidaan avata ilman vaaratekijöitä. Inhimillisiä virheitä nimittäin tapahtuu; veneilijä saattaa ilmoittaa olevansa eri sululla kuin missä todellisuudessa on, jolloin väärän sulun avaaminen aiheuttaisi vaaratilanteen”, Boschin Pekka Lakkonen kertoo.

*) Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy 2016 / Suomirakentaa.fi 2016

Jaa somessa